”Innovativa och inbjudande.” Under tiden som Stadsbiblioteket bygger om och till har biblioteksservicen flyttat ut på stan, bland annat till Röhsska och Stadsmuseet. Nu har de fyra tillfälliga biblioteken 300m2, Miini, Dynamo och Global nominerats till utmärkelsen Årets Bibliotek 2013.

Det är på grund av Stadsbibliotekets stora om- och tillbyggnad som verksamheten tillfälligt flyttat till andra lokaler. På Röhsska finns Miini som vänder sig till de allra minsta biblioteksbesökarna och på Göteborgs Stadsmuseum finns Dynamo för unga mellan 15 och 25.

På Stadsmuseet hittar man också Global som har böcker och tidningar på 30 språk. Vid Brunnsparken ligger 300m2, en servicestation som har lite av det mesta av biblioteksutbudet.

Vinnaren presenteras på bokmässan
Nu har den temporära lösningen nominerats till Årets bibliotek 2013, en utmärkelse som delas ut på Bok- och biblioteksmässan av fackförbundet för kultur och kommunikation, DIK.

– Vanligtvis brukar det vara bibliotekets byggnad som uppmärksammas, men Göteborgs stadsbibliotek har lyckats alldeles utmärkt utan nya lokaler. De visar att det är verksamheten som är viktig. Stadsbiblioteket har inte bara löst den tillfälliga utflyttningen bra, utan gjort det extra bra, säger Karin Linder, DIK:s förbundsordförande och ordförande i juryn.

Bibliotek i oväntade miljöer
I nomineringen lyfter man särskilt fram att servicen i de olika biblioteken är målgruppsanpassad, att de tillfälliga lösningar är innovativa och inbjudande, och att biblioteken befinner sig i lite oväntade miljöer.

– Att de samarbetar med museerna gör biblioteken mer synliga och de olika verksamheterna kan berika varandra, säger Karin Linder.

Chefen för Göteborgs stadsbibliotek, Christina Persson, är glad och stolt över nomineringen.

Genomtänkt koncept
– Det är så roligt att vi blivit nominerade. Det är ett väldigt genomtänkt koncept som skapats ur en nödlösning. Alla fyra biblioteken är nischade samtidigt som de har en gemensam grundtanke, säger hon.

Biblioteken må vara tillfälliga, men själva verksamheten utvecklas med sikte på framtiden.

– Det pågår små lab där personalen testar nya sätt att arbeta. De som visar sig fungera bra tar vi med till det tillbyggda biblioteket, säger Christina Persson.

Stadsbiblioteket på Götaplatsen beräknas öppna igen 23 april 2014.