Alla elever i årskurs tre i Göteborg får på nationella läsdagen imorgon var sin egen skönlitterär bok. Under festliga former ska alla treor få Bläckfiskresan av Göteborgsförfattaren Marie Oskarsson. Förhoppningen är att öka barnens intresse för att läsa böcker.

– Avsikten är att försöka stimulera till läsning och att väcka intresset för böcker och att barnen läser en bok alldeles på egen hand, säger Margaretha Dahlström som är barnbibliotekskonsulent på stadsbiblioteket.

Under den närmaste tiden ska alla treor komma till sitt bibliotek och få sin bok. Under torsdagen, som är nationella läsdagen, delas böcker bland annat ut på biblioteken i Majorna, Guldheden, Kortedala och Hjällbo. På Stadsbiblioteket delas böckerna ut till 100 elever på fredag.

Får läsdagbok

Barnen får två böcker. Förutom boken Bläckfiskresan får varje barn en egen läsdagbok. I den kan de själva skriva upp vilka böcker de läst och vad de tyckte. Det är Göteborgs Stads kulturnämnd och Statens kulturråd som bekostar böckerna.

Bläckfiskresan är en ganska lättläst bok. Enligt Margaretha Dahlström är det viktigt att välja en bok som alla kan klara av.

Hon hoppas att bokutdelningen inte bara ska intressera barnen utan även föräldrarna.

– Kanske också föräldrarna tycker det är roligt och blir inspirerade, säger hon.

Läsandet på väg tillbaka

Det var för några år sedan som det kom larm om att allt färre barn läste böcker och att allt färre föräldrar hann läsa för sina barn. Sedan dess har det genomförts olika insatser och kampanjer i landet.

Margaretha Dahlström tror att intresset för att läsa nu är på väg uppåt och att de satsningar som görs ger resultat. Barnboksutlåningen på Stadsbiblioteket visar till exempel på stigande siffror.

– Jag tror att intresset väcks igen, säger Margaretha Dahlström.