“Det är härligt”. Göteborgs turistbyrå på Kungsportsplatsen öppnar igen, i morgon tisdag 20 april. “Det är härligt. Vi vill hjälpa göteborgare och besökare att hitta vad de kan göra under covid-19-pandemin och vara ett stöd för alla inom besöksnäringen, det är lättare att göra när vi kan ha öppet”, säger Annelie Karlsson som är chef för turistbyrån.

Göteborgs turistbyrå vid Kungsportsplatsen stängdes strax före jul efter besked från Göteborgs Stad och Folkhälsomyndigheten om skärpta restriktioner. Göteborgare och besökare i staden har i stället kunnat få hjälp via mejl, telefon och chatt på goteborg.com.

– Nu öppnar Göteborgs Stads museer och då öppnar vi också själva turistbyrån, säger Annelie Karlsson.

Hur har det varit under tiden ni haft stängt?

– Om man tittar på hela året så har fler göteborgare upptäckt de kan kontakta oss för att få tips, både när vi hade öppet på Kungsportsplatsen och genom de andra kanalerna. Det har varit många frågor om stadsnära natur, mycket vandring och vad man kan göra för utflykter på ett säkert vis. Vi har också fått frågor om vad som är öppet för besök i staden.

Hur har ni tänkt kring besökare på turistbyrån med tanke på pandemin?

– Vi vill gärna ha öppet och göra det på ett säkert sätt.  Vi följer samma regelverk som gäller för butiken och vi får släppa in max tio personer. Vi håller avstånd, har plexiglas, visir och mycket handsprit.

På turistbyrån går det till exempel att hämta den nya cykelkartan för Göteborg och Mölndal och Hitta ut-kartor som är ett sätt att upptäcka närmiljön. Även om turistbyrån är öppen så går det fortfarande att få hjälp via mejl eller telefon. På hemsidan går det att chatta med turistbyrån. Öppettider, kontaktuppgifter och webbadress finns i faktarutan här nedan.