Många vill se Asplunds verk. Arkitekten Gunnar Asplunds tillbyggnad av Rådhuset är ett ledande exempel på funktionalism som lockar publik från hela världen. För att möta intresset för byggnaden startar Higab fasta visningar två gånger i veckan.

Tillbyggnaden av Rådhuset stod klart 1936 och arkitekten var den för tiden tongivande Gunnar Asplund. Byggnaden och dess inredning är ett betydelsefullt bidrag till funktionalismen och modernismen och lockar så väl arkitektintresserad från hela världen som göteborgare.

– När vi erbjuder visningar under Kulturkalaset är det alltid fullt, säger Cina Gasparini på Higab, som hyr ut huset till stadsledningskontoret och är de som arrangerar visningarna.

Varje detalj är genomtänkt
För Gunnar Asplund var interiör och exteriör en helhet som skulle leva ihop. Varje detalj är genomtänkt, från linjer och ljusinsläpp till möbler skyltar, handtag och textilier.

Innan Asplund ritade tillbyggnaden hade rådhus varit grandiosa byggnader. I stället skapade Asplund ett hus med mycket ljus och fönster och större tillgänglighet. Arkitekturen skulle vara mer demokratisk.

Nu kan alltså den banbrytande arkitekturen ses två gånger i veckan från och med september. Historieverket står för visningarna och biljetter köps via Ticketmaster.