Med mångfald som ledord. Volontärpoolen Team Göteborg har i tio år gett ungdomar värdefulla erfarenheter och meriter. Nu söker man nya värdar till årets evenemang. ”Vi vänder oss till alla ungdomar som vill få bra och spännande erfarenheter, kunskaper och meriter. Och inte minst – nya vänner”, säger Marina Hanna Esso, projektledare för Team Göteborg.

Närmast är det EM i körsång, European choir games, som behöver volontärer, sedan är det Vetenskapsfestivalen och så småningom Gothenburg culture festival (tidigare Kulturkalaset). Det fixar Team Göteborg.

Ungdomar från hela Göteborg
Volontärpoolen, som bildades 2009, består av cirka 350 ungdomar och unga vuxna som hjälper till som värdar vid evenemang i Göteborg. Och just nu söker man fler.

Zarife Labjany började i Team Göteborg när hon var 16. Roligast är Kulturkalaset tycker hon.

Mångfald är en hörnpelare i volontärpoolen och bland medlemmarna finns ungdomar med olika bakgrund och från hela Göteborg. Genom ett samarbete med föreningen Passalen består Team Göteborg även av ungdomar med funktionsvariationer. Förhoppningen är att arbetet med mångfald även ska skapa avtryck i volontärinsatserna.

– Vi vill bidra till att evenemangen i staden upplevs som öppnare, tryggare och mer tillgängliga och välkomnande för flera grupper, säger Marina Hanna Esso.

Utvecklande arbete
Zarife Labjany började i Team Göteborg som 16-åring. Sedan dess har det blivit många evenemang. Roligast tycker hon att Kulturkalaset är:

– Det är så stort och då får man chansa att jobba med de andra värdarna. Genom Team Sverige har jag träffat en av mina närmsta vänner.

Just den sociala biten är en stor del av volontärsarbetet och något som Zarife ibland tycker är svårt.

– Men jag har fått utmana mig själv och känner att jag har växt. Jag har mycket bättre självförtroende numera.

Hon gillar att hennes frivilliga arbete bidrar till CV:t och är ser fram emot årets evenemang.

– Eftersom jag har fyllt 18 år får jag även vara med på Summerburst i år. Det ska bli jättekul!

Obligatorisk grundutbildning
Alla som rekryteras till Team Göteborg får gå en obligatorisk grundutbildning. Därefter erbjuds du att vara evenemangsvärd vid olika tillfällen. Du väljer själv när du vill delta och det finns möjlighet att gå olika utbildningar.

Nytt för i år är att du även kan ansöka om att vara värd vid specifika evenemang, utan att med i volontärpoolen.