När VM i breakdance avgörs i Tyskland i helgen står hela Skandinaviens hopp till gruppen Octagon Crew från KulturATOM i Angered. Med en originell show som bygger på komik och en överraskande story ska koreaner, ryssar och amerikaner snurras upp.

– Andra länder har ofta dynamiska dansare som är tekniskt skickliga men ofta bygger dansen bara på rörelser. Vi försöker ha en originell stil och berätta en story i dansen, med komiken som röd tråd, säger 25-årige Ernesto Romero, en av de sju dansarna i gruppen Octagon Crew som åker till Tyskland för att tävla i VM i helgen.

I början av september vann de för andra gången Skandinaviska mästerskapen i breakdance, och får därigenom representera hela Norden när det nu blir dags för världsmästerskap.

Parodi på latino-gangstrar

Fem till sex gånger i veckan tränar de sju killarna, som förutom rutinerade Ernesto är allt mellan 14 och 20 år, i Kulturatoms lokaler i Angered.

– Sedan vi vann Skandinaviska mästerskapen har vi satt ihop en helt ny show, där vi parodierar latinamerikanska gangstrar, säger Ernesto Romero.

På VM får alla 19 deltagarna framföra sin show på max sex minuter, sedan väljer juryn ut de fyra bästa till semifinalerna. Publikstödet är kanske inte helt oväsentligt i sammanhanget.

– Det är väldigt roligt att så många göteborgare kommer att åka buss till tävlingarna i Braunschweig för att stötta oss, säger Ernesto Romero.
 

2C98.jpg

Foto: octagoncrew.com