Nordiskt fokus. Fredag 18 maj startar den tionde upplagan av Göteborgs dans- och teaterfestival. För första gången är det ett svenskt danskompani – Göteborgsoperans balett – som inviger festivalen. I årets program har man valt att ägna den inledande helgen åt nordisk scenkonst.

När festivalen invigs på Göteborgsoperans stora scen bjuder operahusets egen balett på ett tvådelat dansprogram med Falter av Johan Inger och Your passion is pure joy to me av Stijn Celis. Därefter tar festligheter vid i operafoajén som sedan fortsätter till årets festivalmötesplats – Love love på Folkteatern.

Samarbete med operan
– Det är första gången ett svenskt kompani inleder och det är också starten på ett närmare samarbete med Göteborgsoperan. Festivalen har använt deras scen tidigare, men operahuset har tidigare inte haft några föreställningar med i festivalprogrammet, säger Karin Andersson, marknadsansvarig på dans- och teaterfestivalen.

Årets program lyfter fram den svenska och nordiska scenkonsten, särskilt under festivalens inledande helg då 14 föreställningar spelas.

Turnerande kompanier
– Genom att koncentrera det till festivalens första dagar hoppas vi öka intresset för nordisk scenkonst som annars har svårt att nå ut till övriga Europa. Man åker inte från södra Europa för att se en enda föreställning, här får besökarna möjlighet att se många under några få dagar. Förhoppningsvis kan det resultera i fler europeiska turnéer för kompanierna, säger Karin Andersson.

Under invigningshelgen är det också internationell turnéstart för The tiger lillies perform Hamlet med danska teaterhuset Republique. Uppsättningen är en helt ny bearbetning av Shakespeares klassiker där de konstnärliga ledarna Martin Tulinius och Hans Christian Gimbel haft ett nära samarbete med frontfiguren i brittiska kultbandet The Tiger Lillies.

Festival nästa år igen
Från och med i år blir Göteborgs dans- och teaterfestival ett evenemang som återkommer varje år.

– Det betyder att festivalen blir lättare att planera, redan nu finns planer för 2013 och 2014. Tanken är att nästa år ska bli en något mindre festival med större inslag av open labs och workshops som vänder sig till dem som är professionella och aktiva inom scenkonsten, säger Karin Andersson.

Det är Göteborgs Stads kulturförvaltning som sedan 1994 arrangerar Göteborgs dans- och teaterfestival som är en internationell festival för nutida scenkonst.