Bil- och flyghistoriska bilder på hög nivå. Gösta Fraenckel var en känd och beundrad Göteborgsprofil som ofta syntes i pressen på 1920-, 30- och 40-talet. Fraenckels intresse för bilar och flygplan tog honom på många spännande och exotiska resor. Nu digitaliseras hans unika filmer och görs tillgängliga för allmänheten.

Se den första filmen här: En flygfärd 1932

För många göteborgare var Gösta Fraenckel mest känd under sitt smeknamn: Det flygande skägget. Den teknikintresserade och äventyrslystne företagaren lockades tidigt av fartens tjusning.

Han började med tillförlitlighetstävlingar och backtävlingar för bil, och fortsatte med långfärdsbilism och flygsport.

Men Fraenckel nöjde sig inte med att sitta bakom ratten eller spakarna.

– Det fantastiska är ju att han dessutom lät dokumentera sitt motor- och flygintresse, säger Paul Epäilys som är 1:e arkivarie på Regionarkivet i Göteborg.

Klassiska biltävlingar
Redan på 90-talet fick Regionarkivet på Ottterhällan ta emot material som kom att utgöra ett personarkiv för Fraenckel, men det är först nu som Fraenckels tidiga filmupptagningar via ättlingar nått arkivet.

– Totalt handlar det om 15 timmars filmupptagningar. De äldsta partierna är från 1926, säger Paul Epäilys som särskilt uppskattar upptagningarna från klassiska biltävlingar i Vram (Skåne) och i Rämen och Rommehed i Dalarna.

Med hjälp av extern finansiering från Svensk flyghistorisk förening, Bilsportarvet och Motorhistoriska riksförbundet har det nu blivit möjligt för Regionarkivet att digitalisera det unika filmmaterialet.

– Under våren kommer valda delar att göras tillgängliga för allmänheten på Youtube. Den som är specialintresserad och vill se ännu mer, är senare i vår välkommen upp på arkivet för att se längre partier via en dator. Vi kommer också att ha en länk till filmerna från vår hemsida, säger Paul Epäilys.

Flög kikhostesjuka barn
Under 1940-talet uppmärskammades Gösta Fraenckel för sina så kallade kikhosteflygningar. Fraenckel menade att flygturer skulle kunna bota sjuka barn, och arrangerade ett antal kikhosteflygningar i Göteborgsområdet.

– Men det verkar inte riktigt som flygningarna gav honom det erkännande han hade hoppats på, säger Paul Epäilys.

Inte desto mindre: den samling filmer som nu digitaliseras på Regionarkivet utgör en i stort sett okänd teknikhistorisk skatt. En första film är redan klar – En flygfärd 1932

20A6.jpg

Fraenckel och resesällskap i Göteborg den 5 maj 1927 inför avfärden till Konstantinopel.