Går att följa digitalt hemma. Gothenburg horse show 2021 blir en renodlad tävling i hoppning och dressyr på grund av covid-19-pandemin. Det är färre tävlande och ingen publik på läktarna. Men det går att följa tävlingen digitalt hemifrån i en ny satsning.

Erika Olsson, projektledare för Gothenburg horse show.

– Det är ett av de största evenemangen i Göteborg. Vi är väldigt glada att kunna genomföra det på ett säkert sätt för alla inblandade, även om allt givetvis blir väldigt annorlunda i år, säger Erika Olsson, projektledare på Got event.

I påsk arrangeras Gothenburg horse show för 45:e gången. Årets upplaga blir annorlunda mot hur det brukar vara. De nationella tävlingarna hålls på Billdals ridklubb helgen innan och då avgörs finalerna i Arena youth tour och SWB trophy.

Finalen i Sverigeponnyn har flyttats fram till juni och hålls på Strömsholm.  Den internationella delen med dubbla världscupfinaler i hoppning och dressyr genomförs på Scandinavium.

– De internationella ryttarna brukar få ha med sig tre hästar, i år får de ha med sig två. Ryttaren får också ha med sig färre personer till arenan i sitt team än normalt. Endast de som verkligen är nödvändiga för att genomföra tävlingen kommer vara på plats.

Sänds digitalt

Tävlingen genomförs utan publik på läktarna. Men det går att följa evenemanget digitalt med den nya satsningen GHS live.

– Sveriges television sänder de stora världscupklasserna, men vi ville göra något mer och visa mer än bara tävlingen. Med GHS live kan tittaren skapa sin egen digitala upplevelse och nu kan också den som bor långt från Göteborg vara med.

Genom att köpa ett pass för samtliga dagar eller dagpass får du som tittare till exempel tillgång till uppvärmningsarenan.

– Har du ett favoritekipage så kan du verkligen följa det, från uppvärmningen till hur det går i tävlingsarenan. Du får också tillgång till en studio med gäster.

Matnyttigt för tittarna

Speakers som i vanliga fall pratar med publiken i arenan pratar i stället med tittarna från studion. Där finns Stefan Fur, Karin “Kakan” Moberg och Ed Holloway.

– Det ska bli något matnyttigt för tittarna. De kommer att ha gäster, ryttare i studion, fördjupningar och diskussioner. Tittarna har möjlighet att ställa frågor i en chat.

Har en covid-19-plan

Gothenburg horse show har en rigorös covid-19-plan. Alla tävlande och medföljande måste visa upp ett negativt covid-19-test. All personal och alla funktionärer testas innan första arbetspasset, vissa utsatta grupper testas ytterligare under evenemanget. Det finns ett testbolag på plats för att göra tester om någon uppvisar symtom.

– Vi har sett till att det inte uppstår trängsel, det finns plexiglas där det behövs, markeringar och skyltar. Vi har fler restauranger för de aktiva så att det ska vara högst fyra vid borden och säker servering. Framför allt har vi kraftigt dragit ner antalet personer (och hästar) på plats för att göra det möjligt att hålla avstånd och delat in tävlingsområdet i zoner med begränsningar i antal tillåtna personer, säger Erika Olsson.

Gothenburg horse show arrangeras av Got event på uppdrag av FEI, det internationella ridsportförbundet. 120 ryttare från ett 20-tal länder väntas delta i tävlingen 31 mars till 4 april.