Ett av de säkraste tecknen på att julen snart är här landade på Gustav Adolfs Torg på onsdagsförmiddagen. Marinens vertolhelikopter hade då traditionsenligt med sig årets gran som ska pryda torget fram till jul.

2C12.gif
Klicka här för att se när granen landar på torget (Windows media)

Med precision satte piloten från Säve helikopterdivision granen på plats. Men det är ingen lätt sak att få den på plats. Under helikoptern blåser det 50 sekundmeter.

– Man åker som en vante om man inte får den på plats direkt, berättar Hans Feldt som var en av de sju, åtta man som med linor drog granen rätt.

– Det är en sport för piloten att få den mitt i prick direkt, säger Hans Feldt.

Egentligen skulle granen ha kommit till torget redan på tisdagen. Men dåligt väder, med låga moln, gjorde att transporten fick skjutas upp. Årets julgran väger tre ton och kommer från Lilla Lövsjön i Gråbo. Granen är donerad av Stora Lundbys Scoutkår. Det hade samlats ganska många människor runt torget för att bevittna traditionen.

Det är tolfte granen som luftlandsätts på Gustav Adolfs Torg. Lars Thomsson på park- och naturförvaltningen var den som kläckte idén att flyga in granen.

– De nappade på idén. Helikopterpersonalen ser fram emot detta. Det är bra träning för piloterna, säger Lars Thomsson.

På fredag eftermiddag blir det ljuständning. Vid en ceremoni kommer biskop Lars Eckerdal att hålla tal och tända granen.

3448.jpg