Stumfilm och magasinsvandringar. På Arkivens dag den 14 november öppnar flera av landets arkiv åter för allmänheten. I år med det högaktuella temat Gränslöst. På Regionarkivet i Göteborg låter man det omfatta allt från flyktingpolitik till polarexpeditioner.

Ritningen till ingenjör S. A. Andrées ballonghus, dokument om statslösa flyktingar ur Ingrid Segerstedt Wibergs arkiv och stumfilm om Gösta Fraenckels bilfärd till Nordafrika 1930. Det är några av de saker som Regionarkivet väljer att plocka fram den 14 november.

− Vi förhåller oss till det nationella temat Gränslöst och har bland annat bjudit in Frida Johansson Metso, psykolog vid Röda korsets center för torterade flyktingar, som ska föreläsa om flyktingpolitik från andra världskriget fram till i dag. Ett minst sagt aktuellt ämne, säger arkivarien Paul Epäilys.

Dessutom kommer Tyrone Martinsson, lektor i fotografi vid Akademin Valand, för att prata om Andrées polarexpedition.

− Det handlar om en person som också har korsat gränser, men på ett annat plan, säger Paul Epäilys.

Öppnar stängda magasin
I Regionarkivets magasin finns en hel del material med kopplingar till polarexpeditionen.

− Till exempel har vi originalkorrespondens mellan Andrée och direktören för Göteborgs gasverk, som försåg honom med gas till de provflygningar han gjorde innan det som blev den ödesdigra färden, och en ritning till ett ballonghus som tillverkades här i Göteborg, säger Paul Epäilys.

Han ser Arkivens dag som ett ypperligt tillfälle att få visa upp arkiven och öka förståelsen för vad de jobbar med. En gång i timmen mellan 11 och 15, då Regionarkivet håller öppet, ges de populära och årligen återkommande rundvandringarna i magasinen.

− Magasinen är vanligtvis inte öppna för allmänheten men nu har man chansen att se dem, säger Paul Epäilys.

Gamla Göteborgsfilmer visas
Han upplever att det finns ett stort intresse för historia bland göteborgarna.

− Särskilt det året vi hade nöje som nationellt tema var det många som besökte oss på Arkivens dag. Bland annat tror jag att alla tv-program om släktforskning har ökat intresset för historia, säger Paul Epäilys.

Ett annat inslag som står på programmet varje år är gamla Göteborgsfilmer.

− Många vill se filmer de har sett förut. Intresset är stort. Det är nästan så att besökarna kräver att få se de här filmerna, säger han.

Även på Sjöfartsmuseet uppmärksammas Arkivens dag. Där visas filmer och skatter ur samlingarna. Dessutom ordnas två visningar av museets arkiv.