Värsta boken - Göteborgsidé som sprider sig. Världssuccén Hunger Games, TV-aktuella Game of Thrones, samt lättlästa böcker och serier. Allt finns med bland de tusentals böcker som delas ut till ungdomar i Göteborg på lördag – helt gratis!

För sjätte året i rad är det dags för Värsta boken, dagen då bibliotekarier och ledamöter i Göteborgs ungdomsfullmäktige är ute på stan och delar ut böcker, för att öka läslusten hos unga.

Aldrig ägt en bok
– Många av dem vi möter har aldrig ägt en egen bok. För oss är det väldigt roligt att få komma ut och prata med unga läsare, som brukar fråga mycket, säger Daniella Brummer Pind, ungdomsbibliotekarie på Stadsbiblioteket.

– Tidigare år har vi haft utdelning på Stadsbiblioteket. Men det är ju stängt för ombyggnad, så på lördag står vi under körsbärsträden på Järntorget, där ett band kommer att spela.

Med start kl 14 på lördag kan alla mellan 13 och 25 år få en bok på Järntorget, på Frölunda torg, på Backaplan och på bokbussen i Lövgärdet, där man firar Lövgärdets Dag. Måndag 3 september hålls en utdelning för patienter på barnkliniken på Östra sjukhuset.

En Göteborgsidé
Värsta boken är en Göteborgsidé som nu spridit sig till flera kommuner i Västra Götaland. Och i Göteborg blir det bara större och större för varje år.

– Arrangemanget har blivit mer permanent, även om vi inte får stöd från Kulturrådet i år. Biblioteken går in med pengar, vi har fått bidrag från två fonder och stiftelser och dessutom har vi fått mycket fler sponsorböcker från förlagen än tidigare, säger Daniella Brummer Pind.

– Förra året delade vi ut 3.000 böcker, i år kan det nog bli 4.000.

Böckerna är helt nya och de flesta skänks av de tio förlag som medverkar. För urvalet av titlar svarar ledamöterna i ungdomsfullmäktige tillsammans med bibliotekarierna.