Mer än dubbelt så många besökare. Tjugo kronor är kanske inte så mycket, men när inträdesavgiften försvann ökade antalet besökare i Trädgårdsföreningen med mer än det dubbla. Över en halv miljon gäster passerade grindarna under säsongen, många som flitiga återbesökare vilket visar att parken numera används så som det är tänkt.

– Det är ju helt fantastsikt! säger Lisa Brunnström på Trädgårdsföreningen när hon summerar årets besökssiffror.

Året är visserligen inte över, men ”säsongen”, då det blommar som mest och de arrangerade aktiviteterna i parken, rosariet och palmhuset är som flest, är slut och statistiken klar.

– Förra året, när vi hade 20 kronor i inträdesavgift, kom 230.000 besökare mellan maj och augusti. I år kom 530.000 under samma tid! Totalt har vi haft 620.000 besökare fram till mitten av oktober, säger Lisa Brunnström, som gläds åt att så många som 75 procent är återbesökare i parken.

Många sorters rekreation
– Det är ju bara jätteroligt att folk använder parken och joggar i den, promenerar igenom på väg till och från jobbet eller bara slår sig ner på en bänk på lunchen. Trädgårdsföreningen är till för alla och för olika typer av rekreation.

Enligt undersökningar som gjorts kom 53 procent av besökarna från Göteborg och 20 procent hade en timmes resväg till Trädgårdsföreningen. 20 procent kom från övriga Sverige och sju procent från andra länder.

721E.jpg
Foto: Klas Eriksson