Skatetävling och nördloppis. Nu på lördag 3 september är det dags för gratisfestivalen Action i Parken Gothenburg Bowl Games. På scen står band inom rock, pop och punk. Det blir nördloppis, chans att prova cirkusaktiviteter och samtidigt pågår skatetävlingen Gothenburg Bowl Games.

– Vi hoppas på riktigt soligt festivalväder och mycket folk. Det är en festival med fokus på unga, men med det breda utbudet festivalen har tror och hoppas vi att många fler kan ha kul och upptäcka nåt nytt intresse eller ett nytt band, säger Roger Andersson, ungdomskonsulent på Arena 29, som arrangerar festivalen tillsammans med Actionpark.

Festivalen går av stapeln för fjärde året och är precis som tidigare år alkohol- och drogfri. Även i år har man haft som krav att det ska vara en jämställd könsfördelning. Inget band består enbart av män och arrangörerna har även önskat kvinnliga vakter.

– Det är en självklarhet för oss att jobba normkritiskt och vi hoppas att fler kommer att göra som oss.

Informerar om tjejer i skateboardkulturen
Under festivalen pågår skatetävlingen Gothenburg Bowl Games med både internationella och nationella tävlanden. Bland annat kommer ungdomar från Ethiopia skate att delta, en organisation som jobbar för att barn och unga i Etiopien ska kunna utveckla skateboardåkningen.

– Vi är också väldigt stolta över att ha Dolores Haze som spelade på Håkan Hellströms förfest på Liseberg och Lava Banks som släppte en skiva i maj och sedan sålde ut Oceanen. På festivalen kommer även No Limit att vara med, som är tjejernas röst i skateboardkulturen att ha tält med info om föreningen. Det blir också skateskola som Refugee skate håller i.

Arena 29 är en mötesplats för unga mellan 16 och 20 år och ligger fysiskt i Majorna, men tillhör ungdomssatsningen i stadsdelsförvaltningen Centrum. Actionpark ingår i fritidsverksamheten i Göteborgs stad Centrum.