Öppnar 4 juni. Vad har en bingolott, en Lisebergskanin, ett par regnbyxor och en Volvo gemensamt? Jo, de finns med i den nya utställningen “Grejen med Göteborg” som öppnar på Göteborgs stadsmuseum den 4 juni. “Vi kommer definitivt att bjuda publiken på en hel del nya perspektiv och överraskningar, oavsett om du bott här i hela ditt liv, precis flyttat hit eller är på tillfälligt besök i Göteborg”, säger utställningsproducenten Maja Björk Lindahl.

Göteborg fyller 400 år den 4 juni och Göteborgs stadsmuseum firar det med att ge staden och göteborgarna en ny utställning. Den heter “Grejen med Göteborg”, handlar om 1900-talet och avslutas i 2020-talet.  I utställningen får publiken möta ett 50-tal välkända göteborgsgrejer, byggnader och föremål ur samlingarna.

– Utställningen bjuder på en associativ resa genom kulturhistorien. Alla de små och stora berättelser som föremålen bär med sig bildar tillsammans en historia om Göteborg. Vi har alla upplevt någon del av den här tidsperioden och vi hoppas att grejerna väcker både känslor och minnen till liv hos publiken, säger Maja Björk Lindahl.

Efterfrågad utställning

Föremålen som visas har valts ut tillsammans med referensgrupper i olika åldrar och med olika bakgrund. Även konstnärer har fått gett sitt perspektiv på historien. I utställningen presenterar illustratören Dennis Chan och bildkonstnären Nina Bondeson nya verk. Inspiration har de hämtat från föremål och händelser i Göteborg under 1900-talet.

– Den här utställningen är viktig för göteborgarna och museet, många har längtat och frågat efter den i många år. Jag tror också att den blir en fin plats för möten och samtal över generationsgränserna, säger Helena Joelsson Ekström, utställningschef på Stadsmuseet.

“Grejen med Göteborg” är en permanent 1900-tals utställning på Göteborgs stadsmuseum. När den öppnar kan publiken uppleva hela stadens historia på en och samma plats – från forntid till nutid.