Vissa platser är heliga i Göteborg. Gröna Vallens fotbollsplan är en sådan. Där har många minnesvärda matcher spelats. Nu rustas hela området upp. Ett välkommet tillskott är lek- och upplevelseplatsen som park- och natur byggt i egen regi områdets södra ända.

På plats står ett stort klätternät som redan används av ungdomar i området. Under ligger grön gummiasfalt som ska få en inskrift med GRÖNA VALLEN i stora bokstäver omgivna av utsirade slingor.

Tidigare fallfärdigt lekområde

– Vad som mer återstår är att sätta upp bänkar, denna gång av återvunnen plast. Vi jobbar också med planteringarna, lägger kantsten och färdigställer lekområdet för de minsta, berättar Martti Isojärvi, Sune Karlsson och Sven Kristoffersson vid park- och naturförvaltningens parkenhet Centrum/Väster.

Ett bordtennisbord och ett stort bord där flera kan sitta eller ligga och mysa ska också komma på plats.

Tacksamt arbete

Martti, Sune och Sven har gallrat, dränerat, lagt beläggning och monterat den stora klätterställningen på ett tidigare fallfärdigt lekområde. Nu står gungställningen och väntar på gungor.

Även där ska man kunna falla mjukt, på grön gummiasfalt dekorerad med stora kastanje-, ek- och boklöv. Längs gatan Gröna vallen står nyplanterade alar.

Tre miljoner kronor har förvaltningen fått i extrapengar för bland annat lekplatser, ett tillskott till de nästan nio miljoner kronor som satsas i år.

– Att bygga en lek- idrottsplats som Gröna vallen är roligt eftersom uppskattningen är stor, säger Sune.

Klart om några veckor

En förbipasserande pappa berättar att hans söner tittar i fönstret varje dag och undrar om inte lekplatsen är färdig snart.

Håll ut grabbar! Om några veckor är den klar och då blir det saft- och bullkalas.

Fotnot:
Upprustingen av Gröna vallen är ett samarbete mellan park- och naturförvaltningen och idrotts- och föreningsförvaltningen, Familjebostäder och Hyresgästföreningen.