Nigar Ibrahim, som bland annat grundat organisationen Sharaf Hjältar, är Årets Göteborgare. Hon prisas för sitt arbete för integration och jämlikhet och mot förtryck i alla former.

Nigar Ibrahim är jurist som tidigare arbetat för Bris (Barnens rätt i samhället) och drivit juridisk rådgivning. För tre år sedan var hon med och startade Sharaf Hjältar i Göteborg där för närvarande ett 80-tal ungdomar engagerar sig mot hedersvåld och diskriminering.

”Sharaf” är det arabiska ordet för ”heder”. Sharaf Hjältar riktar sig till killar från 17 år och uppåt som lever inom hederskulturen och som får positiv uppmärksamhet när de vågar ta avstånd från hedersförtrycket.

Juryn för Årets Göteborgare skriver i sin motivering:

”Nigar Ibrahim arbetar med framtidens göteborgare. För att Göteborg ska bli en integrerad stad där människor respekterar varandra. Många har fått stöd och hjälp av henne att hitta rätt väg i livet och vardagen. Några av dem är hjältar som för budskapet om respekt, jämställdhet och kärlek vidare. Nigar Ibrahim har en viktig roll i att göra en bra stad bättre vilket gör henne till en god ambassadör för Göteborg och en värdig Årets Göteborgare 2009.”

Nigar Ibrahim får ta emot utmärkelsen vid en ceremoni i Nordstan på onsdag 16 december, kl 12.10 – 13.00. Evenemanget direktsänds i Sveriges Radio P4 Göteborg. Gästartist är David Urwitz med band.

Årets Göteborgare är ett samarrangemang mellan Göteborg & Co, Sveriges Radio Göteborg samt GT.

1907