Kreativt och aktiverande program. Färga batik, gör en midsommarkrans eller testa att gå på vattnet! På tisdag 21 juni drar ungdomsfestivalen Hållplats igång i Majorna-Linné. Torsdag 7 juli är det final, med massor av musik vid Plikta i Slottsskogen. ”Det kommer att bli grym musik, säger Elsa Henriksdotter”, en av tre unga projektledare för Hållplats.

– Innan de bokade banden går upp på scen, har alla barn och ungdomar som håller på med musik chans att uppträda, inför ”lagom” stor publik, fortsätter Elsa.

Till evenemanget vid Plikta 7 juli kommer bland andra bandet Calliope, rapparen Aran Wehby och Konflikten, tre tjejer från Göteborg som spelar svensk popmusik.

Tre veckors program
Fast innan det är dags för final, bjuder Hållplats på nästan tre sommarveckor fyllda av aktiviteter, ”prova-på” och föreningar som visar upp sig. Här kan man testa yoga eller minitennis, bygga mosaik, hänga med på brädspelsfestival eller pröva att gå på vattnet utan att bli blöt, inuti jättestora plastbollar!

Hållplats har program på tre olika platser; plaskdammen vid Kungsladugårdsskolan, Stenhuset på Djurgårdsgatan och Plikta i Slottsskogen.

Festivalen arrangerades första gången förra året, blev mycket uppskattad och har växt sig större i år.

– Ja, större på alla sätt, vi är fler som jobbar med den, har fler dagar och fler aktiviteter, säger Ylva Medin, ungdomskonsulent i Majorna-Linné.

Ung trio leder
Men det är Elsa Henriksdotter, 21 år, och hennes kollegor Hanna Nyberg, 19 och Max Horttanainen, 19, som gjort grovjobbet med att lägga upp programmet, boka föreningar och artister och allt annat praktiskt.

– Jo, det ska vara en festival för unga, av unga, säger Elsa Henriksdotter, som till vardags pluggar på journalisthögskolan, JMG.

Hon var med redan förra året, efter att ha ställt ut egen konst på ungdomssatsningen Arena 29. Och blev tillfrågad i år igen.

– Självklart ville jag vara med igen. Jag tycker det är skitroligt att Göteborgs Stad äntligen satsar lite extra på ungdomar och deras aktiviteter under sommaren, säger Elsa Henriksdotter.

Tonåriga funktionärer
De tre projektledarna har varit ute på skolor och frågat eleverna vad de helst vill göra på sommaren. Utifrån det har man utformat aktiviteterna, bokat in folk och fått känna på hur det är att vara projektledare från scratch.

Facebook och andra sociala medier har också använts för att få in idéer och synpunkter och för att marknadsföra festivalen. Ett 20-tal ungdomar som gått ut nian ska feriearbeta som funktionärer under festivalen och kommer att handledas av de lite äldre projektledarna.

– Vi har försökt göra ett kreativt, aktiverande och stimulerande program. säger Elsa Henriksdotter.

– Vi hoppas att vi har fått med det mesta. Jag är jättenöjd med upplägget, sen får vi se vad ungarna säger. Det viktigaste är att festivalen är tillgänglig och öppen för alla.

Allt på Hållplats är gratis och öppet för alla barn och unga. Alla aktiviteter finns i Göteborgs stads kalendarium – sök på Hållplats Majorna-Linné!