Utgår från Sjöfartsmuseet. Trots att Göteborgs hamn i dag är Nordens största är det inte alla göteborgare som vet var den ligger. Det vill Göteborgs hamn ändra på. I sommar erbjuder man guidade båtturer med möjlighet att se hamnen på nära håll.

Förr var hamnen en central plats i staden. Den doftade, lät och tog plats i göteborgarnas liv. Numera är det en relativt anonym verksamhet, där större delen av lossningen sker vid älvmynningen på Hisingssidan. Av säkerhetsskäl är den också mer stängd än förut.

Finns en efterfrågan
För att göra Göteborgs hamn mer synlig och låta göteborgarna få ta del av vad som händer där ordnas det i sommar guidade båtturer till hamnen.

− Dels finns det en efterfrågan, dels hoppas vi locka sådana som inte känner till hamnen så väl. Även om hamnen är större än någonsin tidigare får vi ibland höra folk säga att de trodde att den var nedlagd, säger Cecilia Carlsson, kommunikationsansvarig vid Göteborgs hamn.

Första turen den 28 maj
Båtturerna är kopplade till Sjöfartsmuseet nya utställning Stad längs vatten och entré till både guidad tur och utställning går att köpa på samma biljett. Även den som enbart vill åka på båttur köper biljetten på museet.

Turerna startar lördagen den 28 maj, klockan 13.15 och äger rum vid åtta tillfällen i sommar.