Välbesökt modeutställning. Modeutställningen Göteborgs Garderob på Stadsmuseet har tilldelats 2020 års Guldpris av Utställningsestetiskt Forum.

Priset, som i år fått namnet Årets guldgarderob, delas varje år ut under museernas årsmöte för att uppmärksamma originalitet och uppfinningsrikedom när det gäller utställningar.

I år är det Göteborgs stadsmuseum som får priset för utställningen om Göteborgs garderob. Utställningen bygger helt på de egna samlingarna och låter besökarna möta en stor bredd av klädesplagg, från sidenklänningar till vadaggsplagg och underkläder.

Utställningen har dragit fulla hus och museets publiksiffror ökade med 40 procent sen den öppnade.

– Mode är kul! Ett tacksamt ämne att jobba med. Det är färg och form och flärd och ”hemliga” koder – men det finns så många fler dimensioner. När vi arbetade med utställningen ramlade vi rakt in i ett djupt orättvist klassamhälle, helt orimliga kroppsideal och skam över att inte ha råd att hålla sig hel och ren. Vi lät utställningen visa på både och. Lek och skönhet och blodigt allvar, säger utställningsproducent Maja Björk Lindahl.

Priset delas ut den 16 september av Aron Ambrosiani från Utställningsestetiskt Forum vid en ceremoni på Göteborgs stadsmuseum.