Restaureringen av statyn skjuts upp till april. Kungens kappa läcker, svärdet måste bytas ut och marmorsockeln är full med kopparärg. Ja, det mesta på den till synes ståtliga Gustaf II Adolf var i sämre skick än väntat, så nu måste de pågående reparationerna skjutas upp till våren.

Tanken var att den klassiska statyn i centrala Göteborg skulle vara renoverad och klar till årsskiftet, men när konservatorerna har fått titta närmare på ekipaget har det ena eländet efter det andra uppdagats. Problem som tar längre tid att åtgärda än vad man tidigare har trott.

– Till exempel behövde vi gjuta ett nytt svärd till Gustaf och även en del nya beslag till kandelabrarna. Kungens kappa innehåller rester av kärnmassa från tillverkningen, som visar sig som ”rost” utanpå statyn. Det har visat sig vara svårt att få bort kärnmassan ur kappan och hindra att den fortsätter att läcka ut. Det var också betydligt mer kopparärg i marmorsockeln än vad vi trott. Marmorn suger åt sig som en tvättsvamp och det behövs fler behandlingar för att den ska bli någorlunda ren, säger Oskar Hägg, projektledare för arbetet.

Inhägnaden kvar över vintern
Höstens lägre temperaturer och högre luftfuktighet gör inte arbetet enklare, vilket för med sig att renoveringen helt enkelt får ta paus från och med halva november och fram till april. Då blir det dags för bland annat vaxning av statyn och tätning av sprickor i marmorsockeln, men fram till dess får stängsel och vepor runt statyn vara kvar.

– Eftersom vi påbörjat arbetet är det bättre att han får stå skyddad under vintern för att förhindra att något förstörs. Vi kommer flytta in det yttre staketet för att göra mer plats på torget, för bland annat Musikhjälpens glasbur som kommer att stå där i december, säger Oskar Hägg.