Nu börjar orkesterlägret Side by Side. Den 14–20 juni fylls Konserthuset av 1600 musicerande barn och ungdomar från många länder, som deltar i kör- och orkesterlägret Side by Side by El Sistema Sweden. I samband med lägret ges också flera konserter, bland annat med dirigentkändisen Gustavo Dudamel och dessutom bjuds allmänheten in till allsång i Trädgårdsföreningen.

Hur många tunnor behövs för att samla in bananskalen efter 1600 barn och ungdomar på orkesterläger? Det låter som inledningen på en långsökt ordvits, men är i själva verket en organisatorisk utmaning som dykt upp under förberedelserna inför årets upplaga av orkester- och körlägret Side by Side, som anordnas i Göteborg för fjärde året i rad.

Gustavo Dudamel
– Det är verkligen ett jättestort projekt. Bara en sån sak som att hitta en ändamålsenlig konsertlokal är svårt. Avslutningskonserterna hålls i Lisebergshallen, som är en jättebra lokal, men nu börjar orkestrarna bli så stora att vi inte får plats med så mycket publik. Så det gäller att skynda sig om man vill ha en biljett!

Barn från hela världen
Det säger Petra Kloo Vik, projektansvarig på Göteborgs Symfoniker som är huvudarrangör för lägret. Det anordnas på uppdrag av Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen och är en del av stadens satsning inför 400-årsjubileet 2021. Bland arrangörerna finns också Göteborgs Stads kulturskolor och stiftelsen El Sistema.

De 1600 barnen och ungdomarna som deltar är indelade i nio olika spår efter ålder och nivå, och kommer från många olika håll, både i Sverige och utomlands, för att spela tillsammans.

– Antalet deltagare ökar för varje år, det är väldigt roligt. Vi vill att musicerande barn från hela världen ska mötas. I år kommer det utländska deltagare från bland annat Tjeckien, Danmark, Usa, Island och Australien, säger Petra Kloo Vik.

El Sistema-ciceron dirigerar
Den 18 juni hålls Side by Sides stora festivalkonsert, där de äldsta deltagarna sjunger och spelar tillsammans med Göteborgs Symfoniker och Göteborgs Symfonikers Vokalensemble under ledning av bland andra symfonikernas förre chefdirigent Gustavo Dudamel och nuvarande chefdirigenten Santtu-Matias Rouvali.

– Gustavo Dudamel var ju med och startade El Sistema i Göteborg 2009, och han är i dag en ciceron för lägret. Det är roligt att han och vår nuvarande chefdirigent står på pulten tillsammans på en konsert, säger Petra Kloo Vik.

Allsång med Simon Ljungman
För att nå ut till fler än lägerdeltagarna satsar man i år också på allsång i Trädgårdsföreningen. Vid två tillfällen, den 15 och 19 juni, kan den som vill kombinera allsång med picknick på parkens gräsmatta.

– Den 19 kommer vi köra en heldag, och då är artisten Simon Ljungman med vänner också där för att leda allsången.

Men hallå, hur många bananskal blir det då? Tio tunnor, enligt arrangörernas beräkningar.

Publik
Foto: Niklas Elmrin