Författare som träffar tusentals unga läsare i skolor och bibliotek, rim- och ramsstunder, skrivartävlingar – och mycket H C Andersen, förstås. Så ser det ut på Barnboksveckan i Göteborg som nu är i full gång för femte året i rad.

”Böcker är mina magiska ögon” står det på årets affisch för Barnboksveckan, ett arrangemang över stora delar av världen i regi av The International Board on Books for Young People.

9.000 barn deltog i fjol

Och många magiska möten kan det bli när 26 författare i veckan drar ut till Göteborgs bibliotek och skolor – från förskolor till gymnasier – och läser högt ur böcker, svarar på frågor om sitt författarskap och berättar vad som är så bra med böcker.

Västsvenska författare som deltar är bland andra Britt Engdal, Inger Lindahl, Kerstin Lundberg Hahn och Marie Oskarsson. Från andra delar av landet kommer till exempel Ulf Stark, Per Nilsson, Annika Holm och Annika Thor.

Under förra Barnboksveckan fick nästan 9.000 barn och ungdomar i Göteborg uppleva sådana möten med författare och det lär bli lika många i år.

– Jag tycker det är fantastiskt att man når så många på en kort vecka. Det gör att många unga får en speciell relation till vissa böcker och författare, säger Margaretha Dahlström, barnbibliotekskonsulent vid Göteborgs stadsbibliotek.

Det kan man avläsa bland annat i den årliga Bokjuryn, en tävling där barn får rösta fram vilka av årets böcker och författare de gillar bäst.

Berättartävlingar på flera bibliotek

– Förra året såg vi tydligt att barnen röstade mest på de författare som varit ute på skolor och bibliotek här i Göteborg. En av dem, Thomas Halling, vann dessutom hela tävlingen eftersom han var poppis i hela Sverige, berättar Margaretha Dahlström.

I lördags, 2 april, var det Internationella Barnboksdagen som även är H C Andersens födelsedag. Och eftersom den danske sagoberättaren i år firas med stort 200-årsjubileum handlar mycket om honom på årets barnboksvecka. Bland annat uppträder skådespelerskan Josefina Karlsson som sagofen Isadora och berättar sagan om Tummelisa för 2-5-åringar.

Programmet ser olika ut på de olika stadsdelsbiblioteken, men flera ordnar tävlingar i att skriva egna berättelser och delar ut priser till vinnarna. En del tävlingar är för elever i årskurs 3-5 medan andra bibliotek, som Backa, låter alla vara med – även vuxna.

Barnboksveckan pågår till och med fredag 8 april.