… sportchef i Västra Hisingen Basket. Hur gick det med lördagens basketturnering för ensamkommande unga flyktingar i Sjumilahallen?

– Tja, lyckat men inte framgångsrikt kan man säga. Av olika skäl var det bara ett av de nio anmälda lagen som dök upp. De fick spela mot klubbens egna ungdomar istället.

Oj, hur kunde det bli så?
– En av de sammanhållande hade fått en familjehemsplacering i veckan, någon annan hade nog svårt med transporten och andra fick inte ihop fullt lag.

– Visst kändes det lite snopet, men vi genomförde ändå alla momenten och fick bekräftat att vi har en organisation som fungerar.

Så vad lärde ni av er det här?
– Nästa gång måste vi vara ännu tydligare med vad anmälan egentligen innebär. Det vore bra om de boenden där ungdomarna finns kunde fungera mer som stöd, kanske måste vi också fundera över att ordna med skjuts.

Det blev trots allt en del basketspel – vad hände mer?
– De som var där fick bidra med målningar till det som ska bli ett 21 kilometer långt konstverk från Blå Stället till Röda Sten och presenteras jubileumsåret 2021. Dessutom lärde ju flyktingarna känna klubbens egna ungdomar, och ska snart de komma tillbaka för att träna mer med oss.

Hur ser du på en uppföljning?
– Vi ger inte upp – redan till våren gör vi ett nytt försök. Med lite mer engagemang på boendena, och tydligare förankring med lagen, tror vi att vi kan jobba vidare med det här konceptet. Det här är ju en stor utmaning med en av landets viktigaste grupper – och vi har fokus på delaktighet, inte resultat.

672E.jpg
Foto: AnnaCarin Isaksson