… ungdomsbibliotekarie på Västra Frölunda bibliotek. Du har varit nominerad i TV4:s program ”Veckans svensk”. Varför då?

− För att jag har högläsningsklubben ”Festen” på Ekebäcksgårdens fritidsgård. Jag fick frågan om jag ville samarbeta med fritidsgården kring litteratur. Så väcktes idén att starta en bokklubb. För egen del var det med bakgrund av vad litteraturutredningen säger om främst unga killars minskade benägenhet, förmåga och vilja att läsa. Det var det jag ville utmana.

Berätta mer om bokklubben!
− Första gången var det fyra, fem killar, men nu kommer det ungefär tio ungdomar varje gång, även några tjejer. Högläsning kan tyckas gammalt och omodernt, men konceptet är enkelt. Jag kommer dit med ett antal exemplar av kvällens bok, datorerna stängs av och jag börjar läsa. Sedan går vi varvet runt och alla som vill får läsa. Det är helt frivilligt.

Vad har ni läst för böcker?
− Bokklubben är döpt efter Catrin Ankhs bok Festen, den första bok vi läste tillsammans. Sedan har vi provat några kapitel ur Svenhammeds journaler, en lite längre bok. Men vi läser mest så kallade lättlästa böcker. De är tunna och diskussionsvänliga. Ungdomarna är i 13-15-årsåldern och jag vill hitta böcker som anknyter till deras verklighet.

Vad har varit det mest givande med bokklubben?
− Att se att de faktiskt läser. Att det fungerar. En av killarna berättade att han aldrig hade läst en enda hel bok, i hela sitt liv – och nu har han det. Sedan kan man ju inte få med alla. En del vill inte vara med och läsa. Det är okej det med. Fast det är klart att jag funderar på hur jag ska nå dem också. Just det är lite tiotusenkronorsfrågan.

Är du ”känd från tv” nu?
− I går var det faktiskt en låntagare som sa att ”du var med på tv!”, det är den enda hittills. Men jag har fått jättebra respons på programmet, gratulationer från förvaltningen och folk inom biblioteksvärlden, från kompisar och bekanta. Det har bara varit bra reaktioner.