…chef för Stadsbiblioteket. Hur går det med utbyggnaden av biblioteket på Götaplatsen?

– Om man går förbi kan man se hur biblioteket börjar resa sig, nya våningar har börjat byggas. Man kan också skymta trappor inne i huset, bland annat den stora breda hörsalstrappan. Förändringen är väldigt påtaglig, det syns och märks att biblioteket blir större.

Från 9.000 till 12.000 kvadratmeter. Hur ska de nya ytorna användas?
– Vi bygger bara ut med publika ytor. Det blir mer ytor för programverksamhet men också nya bokhyllor och plats för andra medier. Och mer plats för människor att mötas.

Vad tror du besökarna kommer slås av när de kliver in?
– Att det är mycket ljusare och luftigare. Inte så trångt. Det kommer vara mycket lättare att hitta sittplatser och ställen där man kan läsa eller studera. Men ljusinsläppet från nya fasaden är nog mest iögonfallande.

– Innehållsmässigt kommer den inbjudande entrén göra intryck. Där möts man av personalen i receptionen, det finns ett nytt kafé och böcker och andra medier presenteras på ett lustfyllt sätt. Sedan har vi hörsalstrappan.

Vad är det som är så speciellt med hörsalstrappan?
– Den påminner om den breda trappan i Världskulturmuseet, fast den är inte lika stor. Men tanken är densamma, själva trappan fungerar som en hörsal. Där ska man kunna sitta och lyssna på uppläsningar och annan programverksamhet, eller hänga ovanför. Däremellan kan folk sitta i trappan och läsa.

Om ett år öppnas stadsbiblioteket igen, utbyggt och moderniserat. Är det säkert att tidsplanen håller?
– Vi har inte fått några som helst indikationer på att det kommer bli försenat. Vi flyttar in nästa vår och invigningen sker den 23 april, ett datum som vi valt för att det är Världsbokdagen.