…initiativtagare till manskören Hellmans Drengar. I år firar ni 20 årsjubileum och har flera engagemang under West Pride. Är det du som är Hellman?

– Den frågan får jag ofta. Nej, Allan Hellman var en gjuteriingenjör från Lysekil som på 1950-talet startade det som kom att bli RFSL. I våra ögon var han extremt modig. Det är till hans ära vi tagit namnet.

K ören ska medverka redan på onsdag vid West Prides flagghissning klockan 12 på Gustaf Adolfs torg. Vad händer då?
– Då är vi en grupp om 12-15 stycken från kören som bland annat ska sjunga en av våra egna sånger som drengen Jan Isaksson skrivit. Den heter ”När en man är en man”.

Sedan ska ni också vara med på ett fredagsseminarium på Stadsbiblioteket med titeln: Vad betyder manskören Hellmans Drengar för hbtq-Göteborg?
– Vi har ju precis som RFSL målet att arbeta mot förtryck av hbtq-personer. Genom att vara en manskör, och inte en gaykör, så tror jag att vi når en publik som inte hade känt sig bekväm med att gå på en gaykörkonsert. Nu kommer dom och får ta del av vårt budskap och det funkar. Sen är ju cirka 25 procent av körens medlemmar inte gay, så manskör känns bättre för oss.

När du nu ser tillbaka på körens 20 år – blev det som du tänkte dig?
– Det har blivit större än jag trodde. Vi är trots allt en regelrätt amatörkör, men kan ändå fylla Lorensbergsteaterns 800 platser sex gånger om vid våra julkonserter. För en kör är det en väldigt stor publik. Det är glädjande och känns väldigt bra.

Vilken är den största publik ni haft?
– En gång var vi i Frankrike och deltog i en körfestival. När vi sjöng på avslutningen kablades det via TV ut till många miljoner tittare. Och när vi under förra årets Kulturkalas fick sjunga på Götaplatsen kom det jättemycket folk. För oss var det en stor och viktig markering från Göteborgs Stad att vi gavs den plattformen.

På fredag kväll gör ni under West Pride er jubileumsföreställning för allra sista gången. Vad händer sedan?
– Det har varit ganska mycket nu kring jubileumsfirandet, så i sommar tar vi ledigt. Men till jul är vi tillbaka på Lorensbergsteatern med sex nya föreställningar, och så har vi så smått börjat fundera på skärgårdsturné våren 2016. Bland annat skulle vi väldigt gärna vilja sjunga i Lysekils kyrka till Allan Hellmans ära. Men det vet dom inte om i Lysekil än…

Läs också: Regnbågsflaggan hissas på Gustaf Adolfs torg