...fältarbetare i City. Hur laddar du och dina kollegor inför Valborgshelgen?

– Vi kommer att samlas här hos oss klockan 17.30 på Valborgsmässoafton och prata igenom vad som är på gång. Valborg är fortfarande den kväll på året som vi har flest fältarbetare ute. Och förutom alla fältarbetare finns även polisen med på samordningsmötet.

Hur många blir ni som rör er ute på stan?
– Om man räknar ihop alla fältarbetare från Göteborg, kranskommunerna och Stadsmissionen, är det just nu 48 som anmält sig. Dessutom kommer det att finnas ett antal nattvandrare ute på stan. Ju fler nyktra vuxna som är ute, desto lugnare blir det.

Är Valborgsmässoafton årets stökigaste kväll?
– Faktum är att det har lugnat sig på senare år. Men visst, det är många ungdomar som är ute och rör på sig – och en del av dem kommer att dricka alkohol för första gången.

Var du för råd till oroliga föräldrar?
– Det är alltid bra att fråga sitt barn om hur planen ser ut för kvällen. Försäkra sig om att de är tillsammans med kompisar, och inte är ute sent på egen hand. Och så förstås: att inte bjuda på alkohol hemma, eller att köpa ut till sina ungdomar.

Och om man ändå känner sig illa till mods under Valborgskvällen?
– Om man känner sig orolig, och inte lyckas få kontakt med sin ungdom, kan man ringa till oss på Fältgruppen City, telefon 0722 – 46 94 26. Där finns det alltid någon som svarar fram till 02.00

Var tror du att flest ungdomar kommer att hålla till?
– Antagligen i Slottsskogen – och det är mycket som är positivt med att de samlas på ställen där det arrangeras grejer. Men det är också viktigt att föräldrar har koll på var deras ungdomar är. Till exempel att man tar reda på var de ska vara, bestämmer en tid när de ska vara hemma. Och om de ska sova över hos en kompis, kanske också kollar med kompisens föräldrar.