…brandman på huvudbrandstationen i Gårda. Har ni rustat er för ”sportlovsrusningen”, när ni håller öppet hus i nästa vecka?

– Jadå, vi är beredda. Det blir nog minst tio man här som tar emot alla skollediga barn. Vi vill ju inte ha fullt kaos bland bilar och utrustning.

Har ni öppet hus hela veckan?
– Nej, stationerna turas om att ta en förmiddag var, så varje dag är minst två öppna. Hit till Gårda brukar det komma jättemycket folk, så det blir lång kö utanför. Förra året var det runt 700 personer.

Vad får barnen göra?
– De får gå en liten tipspromenad och svara på frågor om brandrisker och sånt. Sen visar vi våra olika brandbilar, vad som finns i facken och vilken utrustning vi har med oss. Vi brukar få mycket frågor om vad vi har i bilarna. Och så visar vi våra kläder, hjälmar och handskar.

Ingen öppen eld?
– Jo, vi brukar visa brand i kastrull och vad som händer om man försöker släcka med vatten. Det går inte så bra. Och så visar vi hur man kväver eld i kläderna på en brinnande docka med hjälp av en filt. Vi kör en förevisning varje halvtimme och det brukar vara uppskattat.

Det här verkar inte vara nåt för barn i förskoleåldern?
– Nej, de får nog inte ut så mycket av det. Vår målgrupp är barn i skolåldern. Vi vill gärna få ut vårt budskap om brandsäkerhet och där är barnen väldigt bra förmedlare. När barnen fattar hur bra det är med brandvarnare, för de det vidare till sina föräldrar. Det brukar bli en bra snöbollseffekt.

Är brandman fortfarande ett drömjobb för barn och ungdomar?
– Ja, särskilt för killar, men alltmer också för tjejer. För bara tre – fyra år sedan hade vi inga kvinnliga brandmän alls i Storgöteborg. Nu finns det elva stycken, så tjejerna får fler och fler förebilder.