… programansvarig på Högsbo bibliotek! På fredag 24 oktober inviger ni er nya hiss i Axelhuset, och det med pompa och ståt! Det måste vara en speciell hiss?

– Ja, den är mycket efterlängtad. Särskilt alla Högsbobor med barnvagn eller rullator har längtat efter den.

Varför så efterlängtad?
− Den gamla fungerade inte så bra. Under de åtta år jag har jobbat här, har vi fått hjälpa folk ut ur hissen varje vecka. Vi i personalen fick lära oss hur man skulle få igång den igen, men det hände att folk blev sittande upp mot en timma och att vi fick ringa hissreparatören.

Det låter dramatiskt?
− Det har varit mycket dramatik och ibland tårar. Ganska ofta har det hänt att folk har ringt bara för att ställa frågan ”fungerar hissen i dag?” innan de har bestämt sig för att komma hit.

Vad händer under invigningen?
− Det blir röda mattan, guldstolpar, en hisspojke och hissmusik som klingar ut över torget. Yvonne Stolpe, stadsdelsnämndens ordförande, är här och klipper det blågula bandet och en privatperson som har engagerat sig i hissfrågan, Gudrun Sandblom, ska få åka premiärturen.

Sedan får alla provåka, eller?
− Ja, sedan får alla som vill åka upp med hissen. När de kommit upp bjuder vi på en alkoholfri drink, Gröna hissen.

Kan ni garantera att den nya hissen fungerar?
− Vi håller tummarna! Den nya är byggd inuti huset medan den gamla var monterad på utsidan, vilket inte är så bra. Tydligen var den gamla både dåligt monterad och fuktskadad. Så förutsättningarna är goda för att den nya hissen kommer att fungera. Vi är redan kära i den!