... som i konstprojektet Carpe Caravan den 24 maj på Götaplatsen behöver hjälp till att dra husvagn uppför trapporna på Götaplatsen. Vad handlar detta om?

Sebastian Rudolph Jensen hoppas på att många hjälper till att dra upp två husvagnar på Götaplatsen den 24 maj. Foto: Privat

– Det är del av det socialt interaktiva konstprojektet Drömmarnas monument och ett event i en serie under sommaren. Detta är den inofficiella invigningen där vi ska bygga ramper och dra två husvagnar upp på Götaplatsen som ska bli själva hjärtat i den stora konstinstallationen.

Hur fick ni idén till husvagnarna?

– Bra fråga, det är det som är kul med konst. Det är ett nyfiket upptäckande, det här är ett projekt som är skapat av många människor på vägen och som har utvecklats organiskt. En idé var först att engagera tiny house-rörelsen i projektet, men vi köpte två husvagnar.

Behöver ni hjälp att dra upp dem?

– Ja, vi behöver vara många. Vi har en väldigt liten budget så vi får gå tillbaka till tiden då egyptierna drog upp stora stenblock.

Hur lång sträcka ska de dras?

– De ska uppför trappan precis ovanför Poseidon, så rampen blir nog tio meter lång och det är två olika steg med trappor. Det blir ett äventyr, det är två tunga 1,5 tons husvagnar som ska dras upp. Det kommer att bli musik samtidigt och ett spektakel i sann göteborgsanda.

Vad händer mer i sommar?

– Vi har invigning den 10 juni när Göteborgs konsthall firar 100 år. Vi har band som spelar och konstnärer som läser text. Vi har en ny konstnär varje vecka för residens i husvagnen Noa, totalt är det 15 konstnärer som har residensveckor. I den andra husvagnen som heter Åke har vi själva kontoret och där händer också saker. Drömmarnas monument är en konstinstallation, men också en manifestation för det fria kulturlivet. Vi konstnärer håller på att tryckas undan när staden växer, det här är ett sätt att försöka väcka uppmärksamhet i frågan.

Carpe Caravan – eller Fånga husvagnen – äger rum klockan 17-20 onsdagen den 24 maj. Samling på Götaplatsen.

Konstnärerna Sebastian Rudolph Jensen och Stefan Karlsson med flera står bakom konstprojektet Drömmarnas monument. Foto: Albin Halldin