Grönt och skönt vid Vallgraven. På fredag 29 juni invigs en lite ovanlig mötesplats vid hållplatsen på Grönsakstorget. Där passerar just nu inga bussar och spårvagnar på grund av ombyggnaden av Vasabron. Här är tanken att ska folk kunna slå sig ned en stund, leka eller ta en mugg kaffe i det gröna.

Rekonstruktionen av Vasabron över Vallgraven har blivit försenad på grund av problem med grundläggningen och svårigheter med fornlämningar. Och tills den nya bron är färdig leds all trafik om. På invigningen på fredag finns personal från projekt Vasabron på plats för att svara på frågor om bron och ombyggnaden.

– Arbetet med Vasabron påverkar omgivningen och därför kraftsamlar vi för att skapa den här platsen. Vi hoppas att den ska bli ett dragplåster som gynnar hela innerstaden, säger Hanna Kuschel på trafikkontoret.

Fler liknande platser framöver
Den tillfälliga mötesplatsen är utformad med inspiration från 1700-talets Göteborg med växter från världens alla hörn, sittplatser och en scen för spontana uppträdanden.

Göteborgs Stad vill aktivera platser där det pågår byggen alldeles intill. Andra tillfälliga platser är till exempel playan på Skeppsbron som nu är igång för tredje sommaren i rad, och ett byggplank vid Selma Lagerlöfs torg i Backa som smyckats med konst. Och fler liknande platser kommer det att bli framöver.

Kan återvanvändas på andra ställen
– Det är viktigt för oss att Göteborg är attraktivt även under byggtid och vår ambition är att satsa mer på den här typen av insatser. Tanken är också att delar av det vi skapar nu ska kunna återanvändas på andra ställen senare, säger Hanna Kuschel.

Satsningen är ett samarbete mellan Göteborgs Stads förvaltningar genom Trygg och vacker stad. Den är också en del av Göteborgs jubileumsfirande och uppförs på årets tema Go Global.

61A4.jpg