Färgsprakande dräkter och karnevalsyra. Det är vad Röhsska museet satsar på den kommande månaden. På lördag öppnar en utställning om Hammarkullekarnevalen. Men redan under fredagen är det smygstart med en workshop för pensionärer.

– Det handlar om ett samtal om karnevalen. Vi tittar på en kort dvd om hur karnevalen började, sedan går vi till utställningen och pratar om dräkter och om dansen, säger Gloria Esteban från Karnevalskommittén, som är den som håller i pensionärsworkshopen.

I utställningen visas ett 20-tal dräkter från bland annat Bolivia, Kamerun, Peru och Kurdistan. Under hela utställningsperioden följer sedan en rad aktiviteter för både gamla och unga.

Seminarium om karnevalens historia

Söndagen den 25 oktober kommer Gilbert Ohlsson från Karnevalskommittén för att berätta mer om karnevalens historia.

– Det började med att några ungdomar på fritidsgården drog igång den första karnevalen 1974, för att senare på 1970-talet göra ett uppehåll på några år. Sedan fick karnevalen en nystart när flyktingar från bland annat Chile och Bolivia kom till Hammarkullen, säger Gilbert Ohlsson.

”Från förort till finrum”

Under höstlovsveckan ligger programmets fokus på barn och ungdomar. Till exempel ges kurser i brasiliansk samba och tillfälle att göra egna karnevalsmasker.

Karnevalen har tidigare haft ett samarbete med Stadsmuseet. Gilbert Ohlsson ser den här sortens utställningar och samarbeten som fördelaktiga för båda parter.

– Vi har haft arbetsnamnet ”från förort till finrum”. Museerna vill nå en ny publik och vi vill gärna ha kontakt med kulturinstitutionerna i stan. Det kan ge bra möten, säger han.

Fotnot: Karnevalsutställningen har vernissage den 24 oktober klockan 13.00.