Program på 16 platser. Linedance och breakdance, textilkonst, serier, mat och poesi. Men också karnevalskultur från Brasilien, Bolivia och Kamerun. För första gången arrangeras på lördag en kulturvandring i Hammarkullen.

– Vi vill visa att Hammarkullen har massor att erbjuda i kulturväg året runt, inte bara de tre dagar när det är karneval här, säger Gloria Esteban från ”Hammarkullen 365”, ett projekt som drivs av Karnevalskommittén i Hammarkullen.

El sistema visar upp sig
Nu blir det alltså premiär på lördag 22 oktober för en höstaktivitet som motpol till försommarens färgsprakande karneval. Men även på lördag används karnevalen som en ingång till kulturen:

– Flera av karnevalsföreningarna har öppet hus och visar dräkter och danser och berättar om sin historia. Och den som vill, kan vara med och i en dans-work shop och lära sig lite enklare danssteg, berättar Gloria Esteban.

Och självklart kommer El Sistema Hammarkullen, stadsdelens egen musikskola för ungdomar, startad av stjärndirigenten Gustavo Dudamel, att visa upp sig på lördag.

Samarbetar med Röhsska
Kulturvandringen pågår mellan klockan 11 och 17. Invigningen förrättas klockan 13.40 av Ted Hesselbom, chef för Röhsska museet, som sedan ett par år har ett samarbete med Hammarkullekarnevalen.

De flesta av cirka 40 programpunkterna i kulturvandringen äger rum på Hammarkullens Folkets hus, men på ytterligare 15 platser i stadsdelen kan man få ta del av olika kulturyttringar. Eller själv delta i olika prova på-aktiviteter, för både barn och vuxna.

För den som vill gå runt till alla 16 ställena, kan det bli en vandring på max två kilometer.

Gångavstånd
– Alla platserna ligger nära, som mest 500 meter från Folkets hus, säger Gloria Esteban.

I programmet finns såväl enskilda musiker, poeter och konsthantverkare som föreningar och klubbar, alla med någon anknytning till stadsdelen. Kulturvandringen arrangeras av Karnevalskommittén i Hammarkullen, med stöd från Västra Götalandsregionen.