Musik, mat, utställningar och poesi. Lördagen den 17 oktober är det för tionde året i rad dags för Kulturvandring i Hammarkullen. Det späckade programmet är covid-anpassat men som vanligt fyllt med musik, konstutställningar, mat och poesi.

Hammarkullen fyller 50 år i år och kulturvandringen i stadsdelen firar 10. På grund av covid-19 har firandet i stadsdelen under året inte blivit så omfattande som det var tänkt. Men kulturvandringen har försökt att hålla programmet lika välfyllt som vanligt.

– Vi bestämde att göra det vi brukar. Det är viktigt att vi öppnar Hammarkullen för andra. Men självklart har vi anpassat programmet med tanke på covid-19, säger Gloria Esteban, projektledare.

Det blir till exempel två konserter med El Sistema för att så många som möjligt ska kunna uppleva musiken. Biblioteket håller stängt, men medverkar med en fönsterutställning.

Stadsvandring och fotoutställning

 Under arrangemanget, som pågår klockan 12–17.30 finns det också möjlighet att följa med på stadsvandring i området. Sanja Peter, antikvarie på Stadsmuseet, guidar.

På Mixgården, Folkets hus och Hammarkullens bibliotek blir det fotoutställning med fotografier från Jens S Jensens. Han dokumenterade de boende i stadsdelen mellan 1973 och 2013. Bilderna är en del av utställningen ”Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle” som visades på Göteborgs Stadsmuseet 2018–2019.

– Det är väldigt roligt att vi kan visa bilderna. Hammarkullen har förändrats en hel del och det kan vara intressant för dem som bor här i dag att se hur det såg ut tidigare.

Upptäck muralmålningar

 Under dagen blir det dessutom guidad konstvandring i området för att se muralmålningar och mosaikverk. Elever från Angereds författarskola håller uppläsningar och det bjuds på dans med karnevalsgrupper.

– Under dagen samlar Hammarkullens konstnärliga barn och Mixgården in pengar för flyktingbarnen i Lesbos och det blir dessutom ett panelsamtal om flyktingbarnens situation med barnen och inbjudna gäster, säger Gloria Esteban.

Besökarna får kartor så att alla på ett enkelt sätt kan besöka de platser och aktiviteter de är intresserade av – programmet finns på länken här nedan.