Hiphop-festival på Hammarkulletorget. Internationella, nationella och lokala artister av världsklass kommer till Hammerhill hiphop-festival lördagen den 24 augusti. Då fyller hiphopare och breakdansare Hammarkulletorget mellan klockan 13 och 21. Samtidigt presenterar Utveckling Nordost några smakprov från arbetet med visionen Lärandets torg.

Hammerhill hiphop-festival är ett gemensamt arrangemang av många lokala krafter, både föreningsliv, fastighetsägare och andra lokala aktörer.

– Vi är många som vill att Hammarkulletorget ska vara en plats för de boende i Hammarkullen, därför arrangerar vi hiphop-festivalen, säger Kerstin Wennergren, chef för Folkets Hus Hammarkullen.

Hoppas på fantastisk dag i Hammarkullen
De kända och populära artisterna väntas dra besökare även från hela övriga Göteborg med omgivningar. Hiphop-festivalen blir därmed också ett sätt att få fler att upptäcka Hammarkullen.

Festivalen startar med ett break battle, en tävling i break-dans med två av Sveriges största breakdansgrupper, Octagon Crew och Ultimate Bboys. Därefter blir det hiphop på stora scenen med bland andra Jeremiah, Njoy och sLim Prince.

Framåt kvällen är det dags för Kwaai att inta scenen. Det är ett samarbete mellan de tyngsta namnen inom sydafrikansk och svensk hiphop, till exempel Adam Tensta och Chords. Under augusti turnerar de runt i Sverige och ett av stoppen är alltså Hammarkullen.

– Det var när jag såg att de skulle ut på turné som jag tänkte att det här är något för oss! Och nu är vi alltså ett 40-tal personer som jobbar med arrangemanget och hoppas att det ska bli en fantastisk dag i Hammarkullen, säger Kerstin Wennergren.

Smakprov från Lärandets torg
Samtidigt passar de som arbetar med vision Lärandets Torg på att ge lite smakprov på vad som är på gång. Lärandets Torg är en förstudie som till hur Hammarkulletorget ska kunna utvecklas till just ett lärandets torg.

– Här finns ju både den formella utbildningen, i form av universitet och folkhögskola, och den informella bildningen som föreningslivet ger. Tanken är att alla ska arbeta tillsammans för att stärka Hammarkullens profil som ett resurscentrum för utbildning och kultur, säger Sofia Emanuelsson på Utveckling Nordost som samordnar förstudien. Nu börjar idéer och tankar om utvecklingen att ta form och det är detta som kommer att presenteras lördagen den 24 augusti.

– Vi kommer att ha lite informationsmaterial och vill gärna prata med Hammarkullebor och besökare om vad som är på gång. Det finns många spännande idéer om vad som kan göras på Hammarkulletorget 62 B, säger Sofia Emanuelsson.