Staden firar 400-årsjubileum. Jubileumsfestival, besök av kungen, nytt utomhusbad i Göta älv, Liseberg firar 100 år och stor konsertsommar på Ullevi. Det händer mycket under jubileumsåret 2023 i Göteborg.

1921 fyllde Göteborg 300 år, men firandet fick skjutas upp två år till 1923. I år firas Göteborgs 400 år, även det två år senare eftersom covid-19-pandemin satte stopp 2021. Födelsedagen är den 4 juni och firandet inleds med en Jubileumsfestival 2-5 juni. Den äger rum i Frihamnen med tre scener, mat, musik och aktiviteter för alla åldrar. Firandet fortsätter hela sommaren till 3 september och avslutas med Jubileumsfinalen med Frihamnsdagarna, Kulturkalaset och Göteborgsvarvet Marathon.

Kungen kommer på besök

Kung Carl den XVI Gustaf firar 50 år på tronen och kommer till Göteborg den 4 juni. Då talar kungen till folket och det finns chans att se kungen och drottningen när de åker kortege genom staden. Delar av staden blir i sommar en utställning som är öppen för alla. Den heter Prototyp Göteborg och i den går det att lära sig mer om hur man bygger en modern och hållbar stad.

Nytt bad i centrum

Det nya allmänna badet i Jubileumsparken i Frihamnen invigs i juni. Det har tre olika pooler i Göta älv. Det är gratis att besöka badet och det finns också en stor lekplats som invigdes förra året. Liseberg firar 100 år i år och där öppnar ett nytt hotell, Liseberg Grand Curiosa. Flera av stadens mest kända museer öppnades när staden fyllde 100 år, dit hör till exempel Akvariet på Sjöfartsmuseet.

Många konserter

 Världens största halvmaraton blir dubbelt så långt under Göteborgsvarvet Marathon den 3 september. Wisdome på Universums tak öppnar i vår. Där går det till exempel att uppleva rymdscener och bombastiska filmeffekter. Konsertsommaren på Ullevi bjuder på hittills elva konserter, däribland med Metallica, Bruce Springsteen och Gyllene Tider. I augusti är det dags för Way Out West i Slottsskogen.

Öl och sport

Den som gillar öl har en del att hämta i Göteborg som kallas landets centrum för hantverksöl. Sportevenemang går också besöka, tre världsmästerskap spelas i Göteborg. Det är pågående handbolls-VM för herrar, i november gör damerna upp och i december startar junior-VM i hockey.