”Ut och njut”. Jullovet är här men vad hittar man på med barnen när de mesta de brukar göra inte går i år? Park− och naturförvaltningen tipsar om naturbingo, ljuskonstpromenad, utflyktslekplatser och andra coronasäkrade utomhusaktiviteter för jullovet.  

Långa, lediga lovdagar i kombination med det här julens alla inställda aktiviteter och besök kan vara en tuff utmaning för både barn och föräldrar.

I en film riktad till alla göteborgare och besökare tipsar park− och naturförvaltningens direktör Linda Nygren att ge sig ut och njuta av något av Göteborgs många grönområden. Gärna i den egna närmiljön.

− Det finns ett antal välkända parker och naturområden i staden. Jag skulle säga så här: skippa dem. Försök i stället att hitta något nytt i ditt område, det finns mängder av oupptäckta ställen. Håll avstånd och ut och njut!

Gå på naturbingo

För den som behöver inspiration på platser att besöka och saker att göra utomhus under pandemin har park− och naturförvaltning samlat tips på webbsidan goteborg.se/utochnjut. Här är några av dem:

Foto: Peter Svenson

Göteborg har flera olika typer av natur och på sex ställen runt staden finns så kallade naturspottar som alla representerar en naturtyp. Utmana dig att besöka alla sex och ta med ett naturbingo som går att skriva ut från tipssidan.

Vid varje naturspot kan du kryssa för de växter och djur som du hittar på platsen. Om du inte kan ta dig till en naturspot på ett säkert sätt kan du använda en allmän naturbingo i ett grönområde nära ditt hem.

Natursporta på utflyktslekplats

Testa att åka den 25 meter långa rutschkanan i Plikta, hoppa studsmatta i Positivparken, lek att hela familjen är en cirkus i Angeredsparken eller klättra hinderbana i Hisingsparken. Göteborgs stads utflyktslekplatser är lite större lekplatser som passar både stora och små och där barn och vuxna kan leka tillsammans. I anslutning till utflyktslekplatserna brukar det finnas utegym eller andra motionsmöjligheter som passar vuxna eller större barn som vill röra sig lite extra.

Upplev en stad i ljus

På flera ställen i staden finns ljuskonst och ljusinstallationer som bjuder på mäktiga upplevelser. På Järntorget lyser de populära körsbärsträden rosa mitt i vintern och i Lorensbergsparken, som förr i tiden var en plats för cirkusframträdanden, finns nu en manege-formade lekplats med hästar och kaniner och ett cirkustält av ljusslingor. Sist men inte minst bjuds göteborgarna i år på en ljuskonstpromenaden med nio unika ljuskonstverk. Promenaden startar i Trädgårdsföreningen och slutar vid Domkyrkan.

Foto: Peter Svenson