Auktoriseras av Göteborg & Co. Det är i dagarna 65 år sedan Göteborgs Guideklubb började visa besökare runt i Göteborg. Under åren har guiderna sett turismen i staden förändras, från rika amerikaner som kördes runt i limousine på 1960-talet till dagens bussvisningar och stadsvandringar där många företag vill ha en skräddarsydd visning.

Margareta Björklund är en av guiderna och i år är det 49 år sedan hon började visa Göteborgs sevärdheter för turister. Det var 1962.

– Då var det en helt annan kategori som hade råd att resa. Många var amerikanare, så kallade dollarturister, den tidens miljonärer, som kom med Svenska Amerika Linjens kryssningsbåtar. Det var spännande, som att komma in i en annan värld med kändisar och filmstjärnor, säger Margareta Björklund.

Damer i hatt med flor
Många amerikanare som var på semester i Europa kom även från Köpenhamn till Göteborg med Sessan Lines färjor. Nästan varje kväll hämtades amerikanska turister upp med limousine utanför Sessan Lines dåvarande terminal.

– Hur kände du igen oss? var en fråga som jag ofta fick när jag hämtade upp turisterna. Men det var enkelt. De amerikanska damerna hade florhatt och herrarna kostym och joggingskor. Den kombinationen hade inte herrarna i Sverige på den tiden, säger Margareta Björklund.

Visar upp Göteborgs ”undre värld”
På 60-talet var det uniform som gällde för guiden, med veckad kjol och vit blus och med en skylt med resebyråns namn. Göteborgs turistbyrå fanns visserligen och Margareta Björklund fick uppdrag även därifrån, men i huvudsak var det resebyråerna som anlitade Margareta som guide.

Det var innan massturismen. Idag säljer Göteborgs Stad sig aktivare, menar Margareta Björklund. Själv har hon hand om Göteborgs undre värld, som hon själv kallar det. Det vill säga bastiljonerna Carolus Rex och Carolus Dux som ligger under Pedagogen och under Esperantoplatsen.

– Ofta guidar jag företag som vill göra något speciellt för sina anställda, säger Margareta Björklund.

Guiderna auktoriserade av Göteborg & Co
Göteborgs Guideklubb har ett 80-tal guider som är auktoriserade av Göteborg & Co. Vart femte år görs en nyauktorisering av representanter från Göteborg & Co. Allt för att säkerställa att guiderna har den kunskap som krävs för att visa runt i staden.

Ebba Hobohm är ordförande i Göteborgs Guidklubb. Hon har guidat i 13 år och tycker att uppdragen har blivit fler på senare år. Vad hon kan se gör Göteborg & Co ett bra jobb med att marknadsföra staden.

– Göteborg & Co har varit jätteduktiga på att få hit kryssningsfartyg. De har ökat i antal de senaste åren. I sommar har vi cirka 50 anlöp av kryssningsfartyg till Göteborg så där går hela sommaren åt, säger Ebba Hobohm.

Skräddarsydda visningar
Ebba Hobohm menar också att vanliga göteborgare verkar vilja veta mera om sin stad nuförtiden.

– Göteborg & Co har fasta rundturer på 2, 3 eller 4 timmar som vi guidar, men vi har även turer som vi skräddarsyr utifrån vad gruppen är intresserad av, säger Ebba Hobohm.

Alla guider i Göteborgs Guideklubb har sina egna företag. Klubben är en intresseförening där medlemmarna gemensamt kan marknadsföra sig. Vissa guideturer förmedlas till medlemmarna av Göteborg & Co, men annars skaffar alla guiderna sina egna uppdrag.