Kulturnatta i Göteborg ordnas på fredag för 17:e gången. I år har man för första gången satsat på ett gemensamt tema – hår! ”Hår är ett laddat ämne som man lätt kan applicera på många olika konstformer”, säger Åsa Nohlström, på kulturförvaltningen.

Tematanken har funnits med som förslag från flera arrangörer under många år.

– Eftersom Kulturnatta per definition är en mix av väldigt mycket så har det funnits en önskan att hitta något att utgå från, säger hon.

Stora möjligheter till hårklyverier

Tonen slås an redan på invigningen på Götaplatsen på fredag klockan 18:40. Då blir det stort saxparty.

– Det blir en konsert med ljud man normalt bara hör på frisörsalongen, säger Åsa Nohlström.

Det finns utan tvekan stora möjligheter att klyva hår hela kvällen lång. På stadsbiblioteket kan man bli klippt och stajlad gratis. Där finns även möjlighet att svänga sina lurviga om man vill.

Inget Kulturnattkort i år

Känner man att man har hår i överflöd kan man på Konstmuseet donera valfritt antal hårstrån till en konstnär som bygger ett konstverk med donerat hår.

– Man kan välja att tillbringa hela kvällen på ett och samma ställe, men lite av poängen är att man cirkulerar och tar del av det fantastiska smörgåsbord som erbjuds, säger hon.

Alla aktiviteter handlar inte om hår. På Konstepidemin blir det festligheter, musik, humor och öppna gallerier kvällen lång.

En nyhet för i år är att det inte finns något Kulturnattakort. De flesta aktiviteter är gratis, men i en del fall får man betala entré.

– De 20 procent av arrangörerna som vill ta betalt är för få för att det ska vara en poäng med att trycka upp ett särskilt kort, säger hon.