Familjefest för stora och små. Klappa havet, artbestäm smådjur eller vik din egen pappersbåt. Det är några av de aktiviteter som står på programmet när Sjöfartsmuseet Akvariet firar World Oceans Day den 8 juni. Dessutom blir det undervattensfilm och föredrag om hummerfiske.

− Vi har uppmärksammat den här dagen förut, men inte så storskaligt som i år. Nu har vi 14 olika programpunkter, både utomhus och inomhus, säger Jens Ulvås, som är marinbiolog på Sjöfartsmuseet Akvariet.

På gräsmattan framför museet går det bland annat att få ansiktet målat som en pirat eller clownfisk, kika på några av våra vanligaste vattendjur och testa olika vattenexperiment.

Inne i museet visas bland annat en dokumentär om utfiskningen av våra hav, det blir invigning av fotoutställningen ”Under ytan” och ett föredrag om kustbevakningens arbete.

− Dagen avslutas med ett spännande föredrag av forskaren Andreas Sundelöf som pratar om hur hummerfisket har utvecklats genom åren, säger Jens Ulvås.

Fri entré under dagen
World Oceans Day uppmärksammas internationellt sedan 2008 och har i år, och även nästa år, temat ”Together we have the power to protect the ocean”. Tanken är att göra människor runt om i världen uppmärksamma på hur stor betydelse haven har för livet på vår planet.

På Sjöfartsmuseet Akvariet pågår firandet mellan 11.00 och 16.00. Inträdet är fritt hela dagen.