Heden i centrala Göteborg får en plan för street basket, den lite showartade varianten av basketboll. Idén kommer från ett gäng unga tjejer och killar som kallar sig Street Squad.

– De flesta av oss har spelat länge. Nu håller vi på att bilda en riktig förening, berättar Teysir Subhi, 17 år, från Street Squad.

Vill ordna turneringar

Hon och hennes kompisar har redan hjälpt ungdoms- satsningen Teen Dream på Hisingen att ordna basket-turneringar och döma matcher.

– Nu hoppas vi kunna ordna turneringar på den nya planen. Vi vet att intresset är stort, så vi ska säkert bli många fler, säger Teysir Subhi, som går i tvåan på Munkebäcksgymnasiet.

Street basketplanen anläggs nu i närheten av Hotell Liseberg Heden, bredvid ett par beach volleyplaner. Den nya planen tar ingen yta från fotbollens grusplaner.

Planen kan byggas tack vare pengar från Handslaget, regeringens och Riksidrottsförbundets kampanj för att få ungdomar att röra sig mer. På fyra år ska en miljard kronor från Svenska Spel slussas ut till idrottsrörelsen, det mesta till aktiviteter som idrottsklubbar ordnar i samarbete med skolor.

Invigning till våren

Men särskilda pengar har också avsatts för att bygga nya anläggningar i Göteborg, Stockholm och Malmö, i år totalt tolv miljoner kronor. Göteborg har fått fyra miljoner, varav 65.000 kronor används till street basket-planen. Totalt kostar den 125.000 kr, så Idrotts- och föreningsnämnden skjuter till resterande 60.000 kr.

– Detta var ungdomarnas idé från början. Vi tittade på olika alternativ och fastnade för Heden, eftersom ungdomarna ville ha en central plats, säger Göran Olofsson på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Än så länge är planen asfalterad och korgarna har kommit upp. Så snart vädret tillåter ska planen målas blå och sedan blir det högtidlig invigning till våren.