Nordisk dansfest för barn. Allt från mumintroll till bebisföreställningar. Det står på programmet när det är dags för årets upplaga av Satellit dansfestival. Ett tiotal danskompanier från hela Norden kommer till Göteborg för att ge stadens yngsta publik en vecka med dans.

Satellit dansfestival har funnits sedan 2011 och går av stapeln vartannat år. Årets festival den 11 till 17 mars är den tredje i raden. Tanken är att slå ett slag för den nordiska danskonsten för barn och unga, låta dansutövare från de olika länderna träffas och att nå ut till publiken.

1CB4.jpg
− Många har fördomar om vad en dansföreställning är. Pratar man om teater, trolleri eller en konsert vet alla vad det är. Vi vill sprida dansen så att fler barn ska få ta del av den, säger Anne Svanholm, kulturproducent på Frölunda kulturhus, som är festivalens huvudscen.

Bland föreställningarna på Satellit märks bland andra ”Twist and tangle”, som framförs av ett isländskt kompani. Målgruppen för den föreställningen barn i åldrarna noll till tre.

− Den är en lek med klossar och annat som små barn kan känna igen sig i och föreställningen har ett mjukt och glädjefyllt tilltal, säger Anne Svanholm.

Alla är välkomna
Från Finland kommer en dansföreställning som heter ”Dancing Moominvalley” – och dansande mumintroll är just vad det är, enligt Anne Svanholm.

− Ja, det är hela Mumindalen som dansar. Den här föreställningen är mer av det traditionella slaget, medan några av de andra har ett mer modernt uttryck, säger hon.

På Frölunda kulturhus visas också tre föreställningar från Sverige och en från Norge. Både privatpersoner och grupper från förskolor och skolor kan köpa biljetter.

− Det brukar vara blandat. Dagtid kanske mest grupper men även en del föräldralediga och andra som kan komma med sina barn, säger Anne Svanholm.

Även på turné
Festivalen ges på flera av stadens dansscener och några av föreställningarna går på turné i regionen. Under veckan genomförs även workshops för de som utövar dans.

Bakom står Producentbyrån och Embla dans i samarbete med Frölunda kulturhus och övriga medverkande dansscener.

33E0.jpg
Föreställningen Twist and tangle dansar av sällskapet The bird and the bat från Island. Foto: Steve Lorenz