Digert program i två veckor. En reseskildring, surströmmingslunch eller en gemensam sångstund? Under kulturfestivalen i Centrum 3-15 november kan äldre som har svårt att ta sig ut göra hembeställningar direkt från kulturmenyn. Samtidigt erbjuds ett digert program av musik, föredrag och filmvisningar på mötesplatser runt om i Centrum.

– Det handlar framförallt om att ge goa upplevelser i vardagen. Att bli berörd eller att få skratta en stund till exempel. Sedan har ju kulturen också en djupare mening, där vi kan få hjälp att förstå oss själva lite bättre, säger Zsolt Szanto, festivalledare och verksamhetsutvecklare i Centrum.

Festivalen består av två delar, med totalt 320 programpunkter. Ett program med föreställningar och aktiviteter på offentliga mötesplatser. Och en kulturmeny där brukarna kan välja vad de vill beställa hem.

– Vi har närmare ett tusental brukare inom hemtjänsten och många är ganska sjuka. Då erbjuder dem att få upplevelser i hemmet.

Personalens talanger tas tillvara
Under förra årets festival passade 88 brukare på att beställa hem kultur. För att fylla årets meny har Zsolt Szanto inventerat vilka intressen och talanger som finns bland personalen i hemtjänsten. Många, visade det sig. Menyn har nu ett drygt 30-tal punkter. Där finns bland annat reseskildringar, provsmakning av spännande mat och högläsning av poesi. Eller varför inte en spabehandling med massage eller hårvård?

Under festivalveckorna har personalen extra arbetstid för att kunna erbjuda kulturupplevelser även till andra än de brukare de normalt går hem till. Men ambitionen är att aktiviteterna ska fortsätta även utanför festivaltiden.

– Tanken är att det här ska inspirera personalen till arbete med kultur i vardagen, säger Zsolt Szanto.

I den offentliga delen av programmet erbjuds flera konserter, bland annat romsk musik med Svarta safirer och en ABBA-kavalkad med 15-åriga Julia Janelle. Det blir också föreläsningar och filmer om allt från göteborgshistoria till grävande journalistik.

Festival med många arenor
De flesta programpunkter äger rum på äldreboenden, träffpunkter och på mötesplatsen på Karl Gustavsgatan. Även Stadsbiblioteket, Röhsska museet, Konstmuseet, Världskulturmuseet bidrar med programpunkter. Och på Gothia towers anordnas seniormodeshow med mode över generationsgränserna.

Festivalen invigs på måndag 3 november på mötesplatsen på Karl Gustavsgatan 65. Då kommer Edo Bumba och David Törnebäck för att ta med publiken på en resa med dans, sång och afrikanska sagor.

– Det blir lite annorlunda i år, nu har vi tänkt låta publiken dansa med, säger Zsolt Szanto.
Fatima Grönblad