Chilepepparns frukter finns i många färger, styrkor och varianter. På fredag öppnar Trädgårdsföreningen en utställning om den heta chilepepparn. Utställningen i Palmhuset pågår till 13 september och avslutar sommarsäsongen i parken.

Idag finns en jättemarknad kring chilepeppar som odlas runt om i världen. Några av arterna i släktet presenteras i Trädgårdsföreningens utställning med frukter i rött, orange, gult, svart och vitt – läckra att skåda och fina som smakförhöjare i maten.

Hettan i frukterna varierar. De starkaste finns inom Havannapeppargruppen, exemplar som visas på utställningen i Palmhusets medelhavsrum, där man också kan beskåda ett 50-tal andra
chilevarianter.

Lättodlade plantor

– Plantorna med sina färgrika frukter gör mig glad och är dessutom lättodlade, berättar Stephan Hammar, trädgårdsmästare i Trädgårdsföreningen, som själv odlat upp de flesta visningsexemplaren.

I Sverige skördas chilepeppar från slutet av juli till oktober. Vanligtvis odlas plantorna i växthus men vissa sorter kan under sommaren växa utomhus och passar utmärkt som balkongväxter.