Gudinnan Venus Capua spårlöst borta. En staty av gudinnan Venus Capua försvann spårlöst från Lorensbergsparken i Göteborg år 1916. Nu söker det kommunala fastighetsbolaget Higab efter konstverket för att placera det på ursprungsplatsen på Sahlgrenska husets innergård.

Det sista spåret av statyn är från en journalfilm från 1916. I den lyfts statyn ner med stor försiktighet från en piedestal i Lorensbergsparken. Då var parken större än i dag och det är troligt att statyn försvann i samband med bygget av Avenyns sista etapp och Götaplatsen.

Hoppas på allmänhetens hjälp

Det är oklart vart statyn tog vägen. Higab har sökt i bild- och tidningsarkiv, letat i gamla dokument och även tagit hjälp av Göteborg konst, tidigare park- och naturförvaltningen och Göteborgs stadsmuseum.

– Vi har till och med varit i kontakt med barnbarnet till mannen som såg till att statyn flyttades till Lorensbergsparken, men tyvärr har det inte gett något resultat. Därför hoppas vi nu att allmänheten kan hjälpa oss, säger Annette Stridh, projektledare på Higab.

Håller platsen reserverad

Förhoppningen är att statyn åter ska få stå på sin ursprungliga plats på innergården till Sahlgrenska huset vid Stora hamnkanalen. Köpmannabostaden är från 1753 och ska rustas upp av Higab. Tanken är att både utveckla och återskapa vissa delar av fastigheten. Förmodligen är statyn skapad någon gång mellan 1855 och 1870. Den föreställer gudinnan Venus Capua. Originalet finns på arkeologiska museet i Neapel. Statyn flyttades till Lorensbergsparken 1912.

– Det kan så klart vara så att statyn förstördes, men vi hoppas att det finns privatpersoner där ute som har sett till den. Det skulle vara fantastiskt om den fortfarande existerar och skulle kunna få återvända till sin originalplats vid Sahlgrenska Huset efter mer än 100 år. Vi håller platsen reserverad, säger Annette Stridh.

Sista spåret av statyn är från en journalfilm från 1916 som Higab lagt ut på sitt Instagramkonto. I filmen lyfts statyn ner med stor försiktighet från en piedestal i Lorensbergparken.

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Higab (@higab_se)