"Vi på andra filten" arrangerar. Under flera år har Picknickfestivalen på Apslätten i Härlanda lockat tusentals människor. Nu får Hisingen en egen festival på nationaldagen den 6 juni. Nybildade föreningen ”Vi på andra filten” välkomnar fler unga som vill vara med och förändra med musik, mat och gemenskap.

Filtar att sitta på, en picknickkorg och inträdesfria kulturupplevelser. Det är konceptet för Picknickfestivalen som vill åstadkomma mångfald och gemenskap genom att se till att människor träffas förutsättningslöst.

Planerar för 4.000 besökare
Gratisfestivalen på Apslätten i Härlanda brukar locka tusentals personer och i sommar utvidgas festivalen till gräsmattorna på Svarte Mosse i Biskopsgården.

– Festivalen har blivit så stor att den inte kan växa mer. Förra året kom närmare 8.000 personer till Apslätten. Idén att arrangera en festival på Hisingen har funnits i ett par år, men eftersom det hela bygger på ideellt arbete har det tagit lite tid, säger Anna Reimegård, en av tre projektledare för Picknickfestivalen Hisingen.

Men nu är förberedelserna inför 6 juni i full gång. För närvarande jobbar 15 unga med att hitta artister som vill uppträda. Trots att det är Hisingens första picknickfestival planerar man för omkring 4.000 besökare.

– Vi får hjälp med att marknadsföra festivalen i en hel bilaga som delas ut till 100.000 hushåll i början av juni, därför räknar vi med att trycket blir stort. Och ju närmare festivalen vi kommer desto mer blir det att göra – så vi vill gärna ha kontakt med fler unga som vill hjälpa till, säger Anna Reimegård.

Nybildad systerförening
Idén att skapa en picknickfestival växte fram bland ungdomar i Härlanda efter en misshandel med rasistiska förtecken utanför en högstadieskola 2005. Utan pekpinnar och högljudda protester ville man sprida budskapet att mångfald och gemenskap är vägen till ett bättre samhälle.

Den allra första festivalen 2006 blev en succé och den ungdomsstyrda föreningen Vi på filten bildades 2008.

Sommarens picknickfestival i Härlanda är den sjunde i ordningen. Festivalen på Hisingen har samma paraplyorganisation, men det är systerföreningen Vi på andra filten som arrangerar. Båda föreningarna är ideella, politiskt obundna och arbetar för att främja mångfald och gemenskap.