Flyttar till Vågmästareplatsen nästa vår. Det händer mycket kring Lundbys bibliotek just nu. På lördag 22 mars firas stort 100-årskalas med bland andra Viveca Lärn. Och nu är det beslutat att Hisingens bibliotek flyttar till Vågmästareplatsen i början på 2015.

Biblioteken i Lundby fyller alltså 100 år. Jubileet uppmärksammas inte bara med kalaset 22 mars utan också med en egen utställning i text och bild, som visar hur den tidens ”bibbla” såg ut.

Lundbys första bibliotek öppnade i januari 1914 i ett gammalt landshövdingehus på Apollogatan 22. Här fanns inga öppna bokhyllor, här härskade bibliotekarien bakom sin disk.

1EE6.jpg
– Det var som två stora läsesalar och man fick gå fram till bibliotekarien och fråga efter en bok, som hon gick och hämtade i bokmagasinet, berättar Katrin Ryrfeldt, chef för Hisingens bibliotek.

Dyrbara böcker
– På den tiden hade ju böcker ett helt annat värde, de var en dyrbar bristvara, något som alla inte hade råd med. Och det fanns restriktioner kring vem som fick låna och hur mycket.

– Så det var verkligen en annan tid.

Det första året, 1914, hade biblioteket på Apollogatan 1728 böcker. Och intresset var stort, hela 6343 lån noterades under året. Antalet besök var 24 677.

6DEC.jpg
Idag, hundra år senare, finns det tre bibliotek i Lundby: Hisingens, Kyrkbyns och Älvstrandens. Tillsammans lockade de nästan 400 000 besökare under 2013 och stod för över 250 000 lån.

Jazz och körsång
Hundraårsjubileet firas med kalas på Hisingens bibliotek på lördag 22 mars, kl 11 -17. På barnavdelningen blir det fiskdamm och ansiktsmålning medan de vuxna kan lyssna till jazz, blues, polsk körsång och föredrag om bibliotekshistoria. Elever från Kulturskolan kommer att spela och dansa och författarna Peter Törnqvist och Sami Said, båda med anknytning till Lundby, läser högt ur sina böcker.

Staffan Wennerlund från radions bokklubb ger boktips och kl 14.15 kommer Viveca Lärn och berättar om sina populära bokfigurer. Firandet avslutas med bandet Still Young and Beautiful, som spelar 50-talslåtar.

Och när firandet är avklarat, kan personalen vid Hisingens bibliotek blicka fram mot nästa stora grej: Flytten till det nybyggda huset Glasiären vid Vågmästareplatsen. För en månad sedan beslutade Lundby stadsdelsnämnd att flytten ska bli av.

Till Glasiären
– Det kommer att bli ett riktigt lyft. Nu blir bibliotekets lokaler äntligen tillgängliga för alla. Inga hinder kommer längre finnas för till exempel barnfamiljer och personer med funktionsnedsättning, säger Katrin Ryrfeldt.

Hon räknar med att börja flytta i januari 2015 och kunna öppna på det nya stället, Glasiären, i februari. I huset kommer det också att finnas socialkontor, café, restaurang, bank och gym. Här kommer biblioteket att hålla till i cirka fem år.

– Lokalerna i Glasiären är en temporär lösning i väntan på ett nytt kulturhus vid Backaplan. Inget är bestämt om när det ska stå klart, men jag gissar att det kan bli år 2020, säger Katrin Ryrfeldt.

2F52_3.jpg