Kom till bibblan och byt – kläder! På lördag arrangerar Hisingens bibliotek klädbytardag. Den som vill fräscha upp vårgarderoben kan byta max fem av sina plagg. Eller skor, väskor och bälten.

– Klädbytardagar är väldigt populära, särskilt bland folk under 35. Och mitt uppdrag är att locka hit yngre målgrupper, så vi tänker göra ett försök, säger Daniella Brummer Pind, ungdomsbibliotekarie på Hisingens bibliotek.

”Återvinning passar på ett bibliotek”

Men dagen handlar inte bara om att få fler yngre besökare till biblioteket.

– Allt som har med återvinning och att byta saker ideellt passar ju på ett bibliotek. Det är det som är vår grej, att det mesta är gratis och att vi uppmuntrar till det, säger Daniella Brummer Pind.

Troligen är detta första gången ett bibliotek i Göteborg anordnar en klädbytardag. Den startar på lördag klockan 12 med inlämning, då man får en biljett per plagg. Sedan sorteras de inlämnade grejerna in i olika kategorier: tröjor, byxor, skor, solglasögon. Och klockan 13 börjar själva bytandet.

– Då får man gå runt och titta vad man vill ha och sedan lämna en biljett för det man vill byta till sig. Man byter plagg mot plagg, rakt av och inga avgifter, säger Daniella Brummer Pind.

Minimarknad med lokala designers

Hon har också bjudit in ett par lokala Göteborgsdesigners till en minimarknad, bland andra Ninda som syr väskor i tyger med mönster á la 50- och 60-tal. Dessutom kommer konstnären Sara Lännerström och visar videprojektioner medan klädbytandet pågår.

Frågan är då om man också ska ordna något som ligger biblioteket närmare – en bokbytardag.

– Ja, kanske det. Eller en sakbytardag, vi får se hur detta fungerar, det är ju första gången för oss, säger Daniella Brummer Pind.

Fotnot:
Hisingens bibliotek ligger på Wieselgrensgatan 11 (för nämare vägbeskrivning se länken nedan).