Premiär under höstlovsveckan. Workshops i breakdance, författande och serieteckning. Musikartister på scen och teaterföreställningar för alla åldrar. Det är något av vad som står på programmet när den allra första Hisingsfestivalen äger rum för barn och unga på Mötesplats Lundby.

− Vi vill inte att ungdomarna bara ska komma hit och konsumera kultur utan även få vara med och producera den. Därför har vi flera workshops och testa på-aktiviteter på programmet, säger Cristian Odin, som är samordnare för Hisingsfestivalen.

Festivalen pågår hela höstlovsveckan, men det är på onsdagen, fredagen och lördagen det finns schemalagda aktiviteter. Bakom står Ungdomssatsningen på Hisingen och festivalen riktar sig främst till 16-25-åringar, men Cristian Odin säger att det händer grejer även för de yngre barnen.

− Ja, bland annat kommer showgruppen Spökligan och ger en föreställning för de yngre barnen på lördag, säger han.

Teater om droger
För äldre barn och ungdomar är lördagens tema hiphop. Då kommer fem graffitikonstnärer att finnas på plats och lokala hiphopartister att stå på scen, bland annat Vic Vem.

Samma dag ges även föreställningen Straffängel med Teater Acta.

− Det är en jättebra föreställning, om droger, livet och olika val. Den har inte så mycket pekpinnar i sig, utan låter publiken tänka själv, säger Cristian Odin.

”Gott om plats”
Allt på festivalprogrammet är gratis och inget kräver föranmälan.

− Vi har gott om plats. Visst kan det hända att någon workshop blir full, men det är inget man måste anmäla sig till innan utan det är bara att dyka upp, säger Cristian Odin.

Festivalen arrangeras av Ungdomssatsningen och är ett samarbete med Norra Hisingen, Lundby bibliotek, Kulturskolan Hisingen och ett flertal fritidsgårdar på Hisingen.